Meny

Norge i grønt, gult og blått

Statoil har også gjort nye funn sør i Peregrino-feltet, og ser svært lyst på framtida. - Funnet bekreftet potensialet, uttalte konserndirektør Tom Dodson i en pressemelding 13. Mai. Foto: Statoil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er din brasilianske oljeformue.
Fakta

Dette er Peregrino-feltet:

• Det største internasjonale feltet som Statoil opererer.

• Ble oppdaget i 1994, 85 kilometer utenfor kysten av Rio de Janeiro, på omlag 100 meters dyp Inneholder anslagsvis 300-600 millioner fat olje.

• Produksjonen skal innen utgangen av 2011 nå 100.000 fat per dag.

• Statoil kjøpte 50 prosent av feltet i 2005, og ytterligere 50 prosent i 2008.

• I 2010 ble en andel på 40 prosent solgt til kinesiske Sinochem, men transaksjonen skal først godkjennes på regjeringsnivå før den endelig går igjennom.

Statens pensjonsfond utland i Brasil:

• SPU har investert i omlag 125 forskjellige selskaper i Brasil. Aller mest i gruveselskapet Vale og oljeselskapet Petrobras.

• I tillegg er SPU inne i landets største banker: Banco do Brasil, Bradesco og Itau.

• SPU har også investert i den populære klesbutikkjeden Renner, kosmetikkprodusenten Natura, altmuligbutikkjeden Lojas Americanas, sandalprodusenten Grendene og flyselskapene Gol og Tam

(Kilde: Aftenposten)

24. mai kommer både kronprins Haakon og olje- og energiminister Ola Borten Moe til Brasil for å overvære den formelle markeringen av produksjonsstarten på Peregrino-feltet utenfor kysten av Rio de Janeiro.

Store oljefunn de siste årene har fått Statoil til å betegne den brasilianske sokkelen som ”den nye nordsjøen”, og den brasilianske olje- og gassindustrien som en av verdens mest interessante.

- Med Peregrino-feltet i full drift blir Statoil den nest største operatøren i Brasil, og det gir oss en enestående mulighet til framtidig vekst i landet. Peregrino er et stort, ressursrikt felt som vil bidra betydelig både til Statoils og Brasils oljeproduksjon i mange år framover, sa Helge Lund i forbindelse med produksjonsstarten på feltet i begynnelsen av april.

Bare det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras er større enn Statoil i Brasil når produksjonen når full kapasitet på 100.000 fat ved utgangen av året.

Kan bli verdens største

Men gjennom Oljefondet har Norge en langt større oljeformue på havets bunn i Brasil, og oljekjempen Petrobras er også ”litt ditt”.

For ikke i noe annet land, av dem som betegnes som ”framvoksende økonomier”, har Statens Pensjonsfond Utland (SPU) investert mer i. Det  norske oljefondet har for eksempel investert i aksjer i gruvegiganten Vale, som etter staten er nest største eier i Hyro.

SPU er også inne i Petrobras, og sitter med aksjer til en markedsverdi på drøye 7 milliarder kroner, ifølge en database som Aftenposten har utviklet. Det er riktignok bare en eierandel på 0,30 prosent, men likevel langt ifra småpenger for nordmenn flest.

Petrobras er i dag verdens femte største oljeselskap i oljeproduksjon, tredje største i bekreftede reserver og nest største i markedsverdi. ExxonMobil er større, men ingen andre oljeselskaper i verden forventer like stor vekst i oljeproduksjonen som Petrobras i årene fremover.

Petrobras er også det brasilianske selskapet som Statens pensjonsfond utland har investert mest i.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Det er umulig å unngå å legge merke til at aktiviteten i den brasilianske olje- og gassektoren er rekordhøy. Ved innseilingen til Rio de Janeiro ligger en oljeplattform under bygging eller reparasjon midt i skipsleia. Foto: Runa Hestmann TiernoDet er umulig å unngå å legge merke til at aktiviteten i den brasilianske olje- og gassektoren er rekordhøy. Ved innseilingen til Rio de Janeiro ligger en oljeplattform under bygging eller reparasjon midt i skipsleia. Foto: Runa Hestmann Tierno

- Petrobras er en ledende kraft i internasjonal oljeindustri, og kan bli verdens største oljeselskap, sa Trond Giske etter at han hadde møtt Petrobras-sjefen José Sergio Gabrielli under sitt Rio-besøk i februar. Med på dette møtet var selvsagt også Statoils sjef i Brasil, Kjetil Hove.

- Med utvinning av presalt-oljen åpnes det for nye utviklingsmuligheter, og vi håper å få med oss Statoil som partner videre og håper selskapet vil utvide sin virksomhet i Brasil, fastslo Gabrielli etter møtet.

Petrobras skal investere tungt de nærmeste årene og vil gjerne ha norske penger og partnere med seg. Dette var også blant temaene Trond Giske og Petrobras-direktør José Sergio Gabrielli snakket om da de møttes i Rio i februar. Foto: PetrobrasPetrobras skal investere tungt de nærmeste årene og vil gjerne ha norske penger og partnere med seg. Dette var også blant temaene Trond Giske og Petrobras-direktør José Sergio Gabrielli snakket om da de møttes i Rio i februar. Foto: Petrobras

Det er ikke vanskelig å forstå at SPU har valgt å putte penger i Petrobras. 13. mai kunne selskapet melde om et overskudd på svimlende 11 milliarder reais, drøye 37 milliarder kroner, i første kvartal, en vekst på 42 prosent  i forhold til samme periode i 2010.

Petrobras er dessuten Latin-Amerikas mest verdifulle varemerke, ifølge en rangering som konsulentfirmaet Millward Brown utarbeider hvert år. Verdien til merkenavnet Petrobras steg med 39 prosent fra 2010 til 2011.

På en liste av verdens 100 mest verdifulle merkenavn havner Petrobras på 61. plass – foran merker som Pepsi, British Petroleum, Samsung og Sony.

Brasils rikeste

Det er riktignok et stykke opp til herr Batista, som har en formue på 30 milliarder dollar, men gjennom Oljefondet  eier du og jeg aksjer i oljeselskapet OGX til en markedsverdi av nesten 1,1 milliarder kroner, et eierskap på 0,47 prosent.

I søsterselskapet til OSX har oljefondet aksjer til en markedsverdi av 111 millioner kroner, en eierandel på 0,59 prosent.

OGX har i likhet med Petrobras gjort store funn de siste årene, og har nå potensielle reserver på 10,8 milliarder fat. Til sammenligning har Petrobras bekreftede reserver på rundt 16 milliarder fat olje.

Men det er fortsatt knyttet usikkerhet til hvor store mengder olje som ligger i presalt-feltene, som ligger under tykke saltlag 3000-5000 meter under havbunnen. Petrobras’ reserver kommer derfor trolig til å øke ytterligere i årene som kommer.

OGX har for øvrig funnet aller mest olje i Campos-bassenget, der også Peregrino-feltet ligger, og Batista er ikke så interessert i presalt-oljen som ligger vanskelig tilgjengelig på dypt vann, men har i stedet tatt opp konkurransen med Petrobras om oljen i grunnere farvann.

 Søsterselskapet OSX er heller ingen miniputt. Sekskapet bygger Sør-Amerikas største skipsverft 340 kilometer nord for Rio, og i løpet av de neste ti årene skal selskapet levere 48 oljeplattformer til en verdi av 30 milliarder dollar til OGX.

Det er med andre ord ingenting i veien med verken ambisjoner eller risikovilje hos de to selskapene.

- For første gang har Brasil et selskap som kan konkurrere med Petrobras. Rask ekspansjon er et kjennetegn ved Eike Batista. OGX starter oljeproduksjonen i september-oktober 2011, med 20.000 fat per dag, men skal ifølge forretningsplanen være oppe i 730.000 fat per dag i 2015, sier Eduardo Musas om Batistas forretningsimperium.

Musa er i dag operasjonsdirektør i OSX, men han ble hentet til OGX i 2008, etter 31 år i Petrobras.

Kommer mer

Alt tyder på at nye norske pensjonsmilliarder vil bli investert i Brasil i årene famover.

Det bekreftet også nærings- og handelsminister Trond Giske under sitt Brasil-besøk i februar, da han hadde med seg den største norske næringslivsdelegasjonen noensinne. Brasil opplever stor økonomisk vekst, er på nippet til å bli en oljestormakt og skal dessuten arrangere VM i 2014 og OL i 2016.

- Brasil er en veldig interessant destinasjon for norske plasseringer. Pensjonsfondet har investert stort i aksjer og obligasjoner, og det kommer flere nye investeringer i Brasil, fastslo Giske.

Les flere nyheter her

Populært