Meny

Tekno-potet:

Forbudt i Norge - full rulle i Sverige

GMO-potet i strie strømmer: Andreas Mårtensson gjør klar settepoteter som er forbudt i Norge. Kristofer Vamling følger nøye med. Foto: Thomas Vermes

Full splid Norge-Sverige: Svenske bønder setter ut genmodifiserte poteter med gener som svekker virkningen av antibiotika. Nå må norske myndigheter ta stilling til poteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Amflora:
  • Amflora er genmodifisert for å få økt innhold av stivelsekomponenten amylopektin. Dette er oppnådd ved å sette inn et antisens fragment av gbss-genet slik at mengden av stivelsesenzymet GBSS reduseres. Dette gjør poteten bedre egnet som råstoff for utvinning av stivelse.
  • Den tekniske stivelsen skal i første rekke benyttes til papirproduksjon og i kjemisk industri.
  • Restproduktet etter utvinning av stivelse, er tenkt brukt som dyrefôr.
  • Poteten er ikke planlagt brukt som matpotet.
  • Poteten har også fått satt inn et gen for antibiotikaresistens, kalt nptII, som blant annet gir resistens mot neomycin og kanamycin.
  • Amflora er utviklet av BASF-konsernets datterselskap i Sverige, Plant Science Sweden.

SKARA, SVERIGE (ABC NYHETER): På et digert jorde i Västra Götaland ruller bonde Lennart Lundgren frem og tilbake, frem og tilbake med sin svære potetsettemaskin.

Støvskya står i vårsola.

Men potetene som automatisk trykkes ned i jorda, er ikke som andre poteter. De er genmodifiserte.

Amflora, som poteten til det multinasjonale kjemikalieselskapet BASF heter, er blant annet tilført et gen som gir motstandsdyktighet mot en av verdens viktigste medisiner - antibiotika.

- Som andre poteter

- Det er ingen som helst forskjell på å dyrke genmodifiserte (GMO) poteter, og andre poteter, forsikrer bonde Lundgren overfor ABC Nyheter.

- Bortsett fra at det er mye mer papirarbeid, da, med søknader og dokumentasjon, legger han til.

Poteten er utviklet av BASFs svenske datterselskap Plant Science Sweden, og administrerende direktør Kristofer Vamling og hans medarbeider Andreas Mårtensson har møtt opp for å assistere bonden den dagen ABC Nyheter er på besøk.

Ja, fra BASFs hovedkvarter i Tyskland har også visepresident Anne van Gastel møtt opp til den vesle svenske bygda Skallmeja. Han vil overvære at selskapets gryende potethåp settes i jorda kommersielt for andre år på rad.

Norge: - Nei, nei, nei!

Noe sånt er foreløpig utenkelig i Norge på grunn av en meget restriktiv lovgivning i spørsmålet om dyrking av genmodifiserte planter.

Også i EU er GMO-dyrking svært omstridt. Men der ble Amflora-poteten godkjent i fjor.

12. mai - få dager etter at ABC Nyheter var på Amflora-jordet til Lennart Lundgren, anbefalte Direktoratet for Naturforvaltning (DN) at Norge ikke skal godkjenne Amflora.

På grunn av EØS-avtalen må nemlig Norge ta stilling til alle godkjente GMO-planter i EU. Beslutninger om GMO er ett av de få områdene der Norge kan stille strengere krav enn EUs medlemsland.

Les hos DN: Dyrking og bruk av Amflora bør forbys

Ved hjelp av genteknologi er Amflora-poteten omgjort så den blir gunstigere å bruke som stivelse til produksjon av papir, sement og tekstiler. Og rester kan brukes til dyrefôr.

- Motstand bygger på frykt!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kontraktør: Bonde Lennart Lundgren setter Amflora-poteter. De er ikke hans. Foto: Thomas VermesKontraktør: Bonde Lennart Lundgren setter Amflora-poteter. De er ikke hans. Foto: Thomas Vermes

- Denne poteten er godkjent av EU. Men vi ser ofte at lovgiverne sier ja, mens samfunnet er skeptisk, sier visepresident Anne van Gastel fra BASF mens han roser bonden for moderne redskap.

Så setter han seg på huk sammen med Vamling og Mårtensson og sjekker hvor dypt knollene er satt.

Hvem har ansvaret? Bonden kontrollerer poteten. Men eieren av biene har ikke kontroll over dem.

- Vi sier at dersom det er lov, vi kan gjøre det og vi og bonden tjener på det - så la oss gjøre det! fremholder van Gastel til diskusjonen som pågår i Norge.

- Motstanden mot GMO bygger på frykt. Vi har nå 140 millioner hektar GMO-avlinger i verden. Og vi kjenner ikke ett tilfelle av negative virkninger, hevder han.

Bienes problem?

- Det hevdes at noen GMO-planter fører til bie-død?

- Bier liker ikke poteter. Men har de ikke noe valg, setter de seg også på potetplanten. Da kan de ta pollen med seg videre. Får du ett pollen i honningen du rører ut i teen, kan vi snakke om at det GMO-pollen, innleder van Gastel sitt svar og konkluderer:

- Hvem har ansvaret? Bonden kontrollerer poteten. Men eieren av biene har ikke kontroll over dem.

- Spørsmålet har også en etisk side. GMO-teknologi bidrar til å sikre tilgangen av mat i en sultende verden, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

La oss gjøre det! Anne van Gastel fra BASF-konsernet mener GMO må til i verdenslandbruket. Foto: Thomas VermesLa oss gjøre det! Anne van Gastel fra BASF-konsernet mener GMO må til i verdenslandbruket. Foto: Thomas Vermes

Maner til risiko-tenking

- Det er en risiko med alt, skyter Kristofer Vamling inn.

- Og risiko er summen av sannsynlighet for at noe skjer, og konsekvensene av det hvis det skjer.

- Det er frykt for spredning av GMO, fortsetter Vamling og viser til at det skal være seks meters avstand til nærmeste areal fra et GMO-jorde.

- La oss si at én potet sprer seg til nabofeltet. OK - så skjer det ingenting annet enn at den poteten fryser i stykker til vinteren, sier han.

- Vi har fått uavhengige vurderinger om Amflora kan ha negative virkniger på planter, insekter, fugler og dyr i området her. Alt er i orden, legger Vamling til.

- Egenskapene teller

- I debatten om GMO i Europa fokuseres det så mye på foredlingsteknologien, mindre på egenskapene til planten, sier Vamling.

Stridens jordeple: Amflorapoteten - ikke helt som andre. Foto: Thomas VermesStridens jordeple: Amflorapoteten - ikke helt som andre. Foto: Thomas Vermes

- Noen sier GMO er bra, andre dårlig. Jeg sier at vi får vurdere om fordelene med egenskapene er større enn risikoen ved en nyutviklet sort, fortsetter han.

- Vi er store på egenskaper. Det er det vi leverer. Egenskaper, understreker foredler-sjefen.

Egenskap: Svekker antibiotika

- Og én egenskap ved Amflora er at den inneholder et gen som er resistent (motstandsdyktig) mot antibiotika?

- Ja, den inneholder resistensgen mot en mindre gruppe antibiotika når vi dyrker den i prøverør, svarer Kristofer Vamling.

- Blir ikke resistensgenene med poteten ned i jorda?

- Jo, de finnes i poteten, vedgår Vamling, men legger til:

- Det er egentlig uviktig, for det er aldri aktuelt å anvende antibiotika i jorda.

- Usannsynlig

- Men i verden er det en generell frykt for at summen av alle forekomster av resistente gener bidrar til å øke motstandsdyktigheten mot antibiotika i bakterier som kan fremkalle sykdom hos mennesker?

- Det er korrekt. Men det er en veldig, veldig begrenset mengde antibiotika vi bruker, svarer Vamling.

- Det finnes mange merkelige måter å tenke på antibiotikaresistens. Det man må spørre om, er om antibiotikaresistens i denne poteten kan føre til økt resistens i sykdomsfremkallende bakterier.

- Sannsynligheten for en genoverføring fra poteten til en bakterie, er veldig lav, insisterer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lav risiko: - Fordelen er langt større enn risikoen, sier Kristofer Vamling. Foto: Thomas VermesLav risiko: - Fordelen er langt større enn risikoen, sier Kristofer Vamling. Foto: Thomas Vermes

Påberoper seg EU-organ

Vamling påpeker at EUs tilsynsorgan for mat, EFSA, har vurdert Amflora og mener den ikke utgjør en uakseptabel økning av antibiotikaresistens.

- Ett av våre store problemer er at det krever et langt resonnement å forklare at risikoen slett ikke er uakseptabel, fortsetter han.

- Tenk på gjødsel som vi sprer – det inneholder med stor sannsynlighet bakterier med dette resistensgenet. Og den gjødselen kjører vi jo ut!

- Genmodifiserte planter med antibiotikaresistens er forbudt i Norge. Hva sier du til at Direktoratet for Naturforvaltning nå har gått inn for å forby Amflora både til industribruk og fôr?

- Det er hvert lands mulighet å bestemme. Jeg holder EFSAs vurdering som den korrekte. Men et avslag i Norge vil ikke ha noen kommersiell betydning for oss. Det er land med stor stivelsesproduksjon som er viktig, sier Kristofer Vamling, mens bonde Lennart Lundgren får hjelp til å tømme en ny sekk settepoteter oppi maskinen sin.

Ikke bondens potet

Selv om Lundgren ikke merker forskjell på å sette GMO-poteter sammenliknet med tradisjonelle, er det likevel én: Amflora-potetene eies aldri av Lennart Lundgren.

I diskusjonen om høyteknologisk utviklede matplanter har kritikere framhevet at bonden mister makt over verdikjeden, til fordel for foredlingsselskapet.

Ja - bøndene får ikke lov til å ta vare på såkorn eller settepoteter av egen avling til neste år uten tillatelse fra og betaling til planteforedleren.

- Kan du bruke egne settepoteter neste år fra årets Amflora-avling, Lundgren?

- Nei, det er aldri min potet. Selskapet bestemmer hvor, hvor mye og når jeg skal sette potetene. Det er de som hele tiden eier potetene og selger videre. Jeg jobber på kontrakt, svarer han.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til sjaman Dureks norske oldemor – midt i Oslo17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Enorm atomgrav har begynt å sprekke – advarer mot miljøkatastrofe16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 Professor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»
Siste nytt
21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til sjaman Dureks norske oldemor – midt i Oslo17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenEnorm atomgrav har begynt å sprekke – advarer mot miljøkatastrofe16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09PolitikkProfessor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»
Populært