Meny

Sp-profil:

- Regjeringen uten respekt for jordbruket!

Inntektsnedgang: - Andre grupper får lønnsvekst uten forhandlinger neste år. Jordbruket få inntektsnedgang etter at avtale er inngått, sier Per Olaf Lundteigen. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er alvorlig for Senterpartiet å være i et sånt selskap. Jordbruksoppgjøret viser manglende respekt for jordbruksarbeid.

Det sier Senterpartiets finanspolitiker Per Olaf Lundteigen til ABC Nyheter, etter at staten og Norges Bondelag tidligere i dag ble enige om en jordbruksavtale med en ramme på 1,42 milliarder kroner.

Ifølge Lundteigen innebærer avtalen at gårdbrukernes inntekter vil gå ned, ikke opp, fra 2011 til 2012.

- Det er klart for oss som kjenner de økonomiske realiteten i næringa, sier Lundteigen, som selv er gårdbruker i Buskerud.

Les også: Bøndene får 1,42 milliarder.

Lundteigen varsler nå uro over regjeringsselskapet Sp har havnet i, og ser mørkt på den varslede stortingsmeldingen om norsk landbrukspolitikk.

- Verre enn festtalene

- Realitetene du snakker om, må vel også din partifelle, landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som har stått for avtalen, kjenne til?

- Det håper jeg, svarer Lundteigen.

- Jordbruket fikk tross alt 400 millioner kroner mer enn statens utgangstilbud på 1 milliard?

- Jordbruksoppgjørene blir hvert år presentert som gode. Men det er regnskapene i ettertid som viser fakta. Og de viser langt dårligere resultater enn de fine uttalelsene vi har ved inngåelsen av hver jordbruksavtale, sier Lundteigen.

Spår inntektsnedgang i 2012

- Mens lønnstakerne hele tida får større inntekter kommende år uten å måtte forhandle, så er jordbrukets situasjon at en får lavere inntekt i 2012 enn i 2011, etter forhandlinger om avtalen.

- Kostnadsveksten blir erfaringsmessig høyere enn det en budsjetterer med i jordbruksavtalen, framholder Lundteigen, som tidligere har vært leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Og bøndenes inntekt er jo de pengene som blir igjen når de har betalt kostnader til investeringer og drift, slik som gjødsel, såfrø, diesel og fôr.

Småbrukarlaget nektet å godta statens siste tilbud, mens Norges Bondelag sa ja. På forhånd var de to organisasjonene enige om at alt under 1,7 milliarder ville bety økende inntektsgap til andre grupper.

- Skal aldri nå igjen andre

- I år har det blitt klargjort at hvis jordbruket ett år skulle få litt flere kroner enn andre grupper, skal det tas tilbake i årene etter. Det vil si at jordbruket aldri skal ta igjen den kronemessige forskjellen til andre gruppers inntekt, fortsetter finanspolitikeren.

Det han sikter til, er at staten i sitt tilbud argumenterer med god inntektsutvikling sammenliknet med nivået i 2006. Da kom et par oppgjør der bøndene tok innpå.

Urolig for ny landbrukspolitikk

- Det er signaler som ser svært mørke ut om hva som kommer i regjeringens stortingsmelding om landbrukspolitikk i sommer, advarer Lundteigen.

- Er det noen sammenheng mellom årets jordbruksoppgjør og en melding om regjeringens framtidige jordbrukspolitikk, da?

- Klart det ligger en føring i det staten gir i jordbruksoppgjøret, for hva som kommer i meldinga, svarer Lundteigen.

Dårlig selskap for Sp?

- Hvor alvorlig er dette for Senterpartiet?

- Det er veldig alvorlig for oss å være i et sånt selskap. Regjeringen er en allianse mellom en rød og en grønn pol i norsk politikk.

- Jordbruksoppgjøret er nok et eksempel på hvordan den grønne polen behandles, enten det dreier seg om lokalsjukehus eller desentralisering av arbeidsplasser, sier en Per Olaf Lundteigen.

- Hva tenker du da om fortsatt regjeringssamarbeid?

- Jeg ønsker ikke å trekke den diskusjonen inn nå. Nå får vi samtale om jordbrukets vilkår, sier Per Olaf Lundteigen.

Hva er din mening om den nye jordbruksavtalen? Skriv gjerne en kommentar nedenfor.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært