President skjelte ut kritiker på Twitter

Rwandas president Paul Kagame slår tilbake mot kritikere på Twitter (foto: AFP/Scanpix).
Rwandas president Paul Kagame slår tilbake mot kritikere på Twitter (foto: AFP/Scanpix).

Rwandas Paul Kagame ga kritisk journalist svar på tiltale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rwandas president er kjent som en aktiv tvitrer , og var raskt ute da den britiske journalisten Ian Birrell kalte ham «despotisk og villedet» i en twittermelding.

Kagame brukte fjorten tvittermeldinger på å slå tilbake mot anklagene.

- Du har intet grunnlag for dine kommentarer og du vet ikke hva du snakker om, skrev presidenten.

Han mener Birrell er «fornærmede» og ikke har noen «moralsk rett» til å kritisere ham.

- Spør rwandere. De vil fortelle deg at jeg ikke er det du kaller meg, og jeg er sikker på at de ikke er som du tror de er!, tvitrer Kagame videre.

Omstridt redningsmann

Paul Kagame har vært president i Rwanda siden 2000. Han var en av lederne av Rwanda Patriotic Front, som grep makten i 1994 og gjorde slutt på folkemordet der 800.000 mennesker mistet livet.

Senere har presidenten blitt en kontroversiell figur. Han blir hyllet for å ha stanset folkemordet og for å ta ledet en betydelig modernisering og kraftig økonomisk vekst i Rwanda. På den andre siden kritiseres han for en autoritær lederstil og for brudd på menneskerettighetene. Blant annet har sikkerhetsstyrkene i landet blitt kritisert av organisasjonen Human Rights Watch for en rekke dødsfall i politiets varetekt.

En FN-rapport som ble offentliggjort i fjor retter kraftig kritikk mot Rwandas rolle i krigen i Den demokratiske republikken Kongo, og hevder at den rwandiske hæren selv kan ha vært involvert i folkemordhandlinger i landet. Rwandas regjering har avvist rapporten som «løgn».

- Ingen moralsk rett

Kagame er kjent for å ha lite til overs for internasjonal kritikk. Presidentens dårlige forhold til det internasjonale samfunnet antas ofte å være en arv fra 1994, da FN ikke var i stand til å stanse folkemordet selv om det var internasjonale styrker i landet, og en senere fransk intervensjon gjorde det mulig for folkemorderne å unnslippe over grensen til Kongo. Med et slikt rulleblad har det internasjonale samfunnet ingenting med å kritisere Rwandas regjering, har presidenten hevdet ved flere anledninger.

- Jeg synes ikke noen der ute i media, FN, menneskerettsorganisasjoner har noen som helst moralsk rett til å rette noen anklager mot meg eller mot Rwanda. Når det kom til problemene Rwanda sto overfor, og Kongo, var de alle ubrukelige, sa Kagame nylig i et intervju med Financial Times.

Det var dette intervjuet som fikk Birrell til å kalle presidenten «despotisk og villedet».

- Det er flott at @PaulKagame diskuterer med kritikere som meg på Twitter. Bare syns at han ikke tillater slik debatt blant sine egne folk i Rwanda, tvitrer Birrell tilbake.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy