Meny

Strauss-Kahn i varetekt

LØSLATES IKKE: Dominique Strauss-Kahn anklages for voldtektsforsøk på en hotellansatt kvinne på Manhattan. Foto: REUTERS / Mike Segar / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn risikerer over 70 års fengsel om han blir dømt. – Kampen er bare så vidt begynt, sier forsvarerne.

Strauss-Kahn ble mandag ført inn i rettssalen på Manhattan uten håndjern, men med et herjet uttrykk i ansiktet.

Forsvarene ba om løslates mot en kausjon på 1 million dollar. Men aktoratets påstand om fluktfare vant gehør hos dommeren, som avviste kausjonsbegjæringen og plasserte Strauss-Kahn i varetekt.

Strauss-Kahn er skuffet, men kampen er bare så vidt begynt, understreket forsvarer Benjamin Brafman etter rettsmøtet.

– Han avviser disse beskyldningene, sier han og fremholder at Strauss-Kahn er innstilt på å kjempe.

Neste rettsmøte er satt til 20. mai.

Les også: Flere anklager mot IMF-sjefen

Se video: Her blir han ført bort

Overgrep

Den 62 år gamle sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) er mistenkt for voldtektsforsøk på en hotellansatt kvinne på Manhattan. Det er i alt sju anklagepunkter som til sammen har en strafferamme på 74 år dersom Strauss-Kahn blir funnet skyldig, ifølge rettsdokumenter.

Ifølge aktoratet etterforskes han også for å ha begått minst ett lignende overgrep tidligere. Påtalemyndigheten mener dessuten rettsmedisinske funn kommer til å styrke anklagene mot Strauss-Kahn.

IMF-sjefens advokater mener imidlertid ifølge den franske radiostasjonen RMC at de kan bevise at klienten deres har alibi. De hevder han spiste lunsj med datteren på en restaurant på det tidspunktet han beskyldes for å ha overfalt stuepiken.

Svertekampanje

En twittermelding om pågripelsen av IMF-sjefen har ført til mistanker om at anklagene er en kampanje iscenesatt av hans politiske motstandere.

Le Monde publiserte mandag en Twitter-melding som ble lagt ut klokka 22.59 lørdag kveld av Jonathan Pinet, medlem av partiet UMP, som er partiet til Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Andre twitrere og deltakere i nettdebatter om saken finner det mistenkelig at Pinet var så tidlig ute med sin melding.

Rykter og påstander om en svertekampanje har sin naturlige forklaring i at Dominique Strauss-Kahn inntil lørdag var regnet for å være den største utfordreren til Sarkozy i neste års presidentvalg.

Munnkurv

Den alvorlige anklagen mot den profilerte franske politikeren og byråkraten er på alles lepper. Men i det franske sosialistpartiet er det tyst. Der har alle fått munnkurv inntil flere opplysninger er kjent, skriver Le Monde.

Håpet om at Strauss-Kahn skal sørge for at sosialistene gjenvinner presidentmakten i Frankrike neste år, er nå bare å glemme, mener de fleste analytikere og kommentatorer.

Heller ikke statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ønsket mandag å kommentere en sak under etterforskning.

Frankrike-ekspert Frank Orban mener mistilliten til politikerne med denne saken øker, og at ytre venstre og ytre høyre styrkes. Det viser alle meningsmålinger, sier han.

Ny anklage

Franskmenn er godt øvet i å være diskré om utroskap, men New York-saken har allerede fått journalisten og forfatteren Tristane Banon til å ta bladet fra munnen.

Hun saksøker nå Strauss-Kahn etter at hun i 2002 skal ha blitt overfalt under et intervju hun gjorde med den profilerte politikeren, opplyser hennes advokat.

Anklagene ble kjent allerede i 2007, men da ble navnet til den «høyt respekterte politikeren» utelatt av mediene. Banons mor, som er et sentralt medlem i Sosialistpartiet, var blant dem som forsøkte å legge lokk på saken.

EU og IMF

Strauss-Kahns fravær skal ikke ha hatt noen innvirkning på møtene i Brussel mandag om krisepakker til Portugal, Hellas og Irland.

Men analytikere mener særlig Hellas vil bli skadelidende på grunn av det arbeidet Strauss-Kahn har lagt ned, og de forbindelsene han har. Atter andre frykter saken svekker arbeidet med å stabilisere euroen.

Pågripelsen av IMF-lederen har også satt i gang en diskusjon om hvordan Det internasjonale pengefondet styres. Land i vekst har lenge krevd å få mer makt. Ledervakuumet åpner for at Europa kan miste sin tradisjonelle innflytelse.

Les også:

 - Tror ikke på sex-anklagene

IMF-siktelse setter gresk krisehjelp i fare

Royal: - IMF-arrestasjonen er rystende

Strauss-Kahn mistenkt for sexovergrep

Populært