Meny

Siste reis for romferja Endeavour

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske romferja Endeavour tok mandag av fra Kennedy Space Center i Florida på sin aller siste tur til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Ferja har et mannskap på seks, alle veteraner, som skal gjennomføre det som kan bli et revolusjonerende fysisk eksperiment. Med en partikkeldetektor til cirka 10 milliarder kroner skal astronautene analysere kosmisk stråling, noe som kan gi mer kunnskap om blant annet svarte hull i universet.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA planlegger ytterligere én tur til ISS før romfartsprogrammet legges ned. Den skal gjennomføres med romferja Atlantis i juli.

Leder for ekspedisjonen er Mark Kelly, ektemannen til demokraten Gabrielle Gifford, som var nær ved å bli drept da en ung mann begynte å skyte under et politisk møte i Tucson i Arizona i januar. Hun overlevde et skudd i hodet og fulgte mandag med på oppskytingen fra Kennedy Space Center sammen med familiene til de andre astronautene.

Det er 25. gang Endeavour er på tur ut i rommet, men etter landing er det slutt, og ferja skal stilles ut på museum. Den siste turen er planlagt å vare i 16 dager. Ferja er ventet å komme fram til ISS onsdag.

Les flere nyheter her

Populært