Meny

Bråk etter hockeyfinalen

Finland tok sin første seier mot Sverige i ishockey-VM på 16 år søndag. Det førte til opptøyer i gatene i det lille svenske tettstedet Haparanda som ligge rpå grensen mellom de to nasjonene. Foto: Joe Klamar (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finske hockeyfans brente det svenske flagget på offentlig sted.

I det lille svenske tettstedet Haparanda, som ligger midt på grensen mellom Sverige og Finland øverst i Bottenvika, brøt det ut massivt bråk etter finalen i ishockey-VM søndag kveld.

Les også: Finland slo erkerival Sverige i VM-finalen

Politiet måtte rykke ut for å dempe bråket, der blant annet en person ble påkjørt mens finske hockeyfans brente det svenske flagget på offentlig sted.

Ønsker stengte grenser

- Hadde vi hatt mulighet til å stenge grensen, så hadde vi gjort det, men da trengs kanskje et regjeringsvedtak, sier Christer Holm ved politiet i Haparanda til Expressen.

Finlands VM-gull, der de slo Sverige 6-1 i finalen, er landets andre noen sinne.

- Det er flaks at det ikke er så altfor ofte at Finland vinner VM-gull, forteller Holm videre til den svenske avisen.

Han var selv til stede forrioge gang det skjedde, da Finland vant i 1995. Heller ikke den gangen var det fritt for opptøyer i gatene i det lille tettstedet på grensen mellom de to finalistlandene.

Les også: Norges VM-eventyr tok slutt

Etter at seieren var et faktum for Finland, skal mange tusen av deres landsmenn ha tatt seg inn over grensen til Sverige for å piske opp stemningen i gatene.

Opprørsk stemning

Det skal ha vært både voldsepisoder og en opprørsk stemning skal ha herjet i Haparandas gater etter hockeyfinalen. Politioverbetjenten reagerer kraftig, men synes det er spesielt alarmerende at finnene brant det svenske flagget offentlig.

- At de brenner det svenske flagget mener vi er spesielt alarmerende. Det er deres måte å feire seieren på, men det fører til uro, forteller han videre.

Innbyggerne i Haparanda er dog ikke uvant med bråk når de to nabolandende møtes i en hockey-finale. Det samme har skjedd ved flere anledninger tildligere.

- I går var det ingen som ble alvorlig skadd i opptøyene, men for politiet kreves det ekstrainnsats som vi gjerne skulle ha vært foruten, sier Christer Holm.

- Det er mye ære som står på spill når våre to nasjoner møtes, mend et er alltid noen som mister besinnelsen og tyr til vold for å ta igjen.

- Svenskene er ikke bedre

Til tross for at finnene som tok seg over grensen gis mest oppmerksomhet i svenske medier for opptrinnet, mener politiet at svenskene selv ikke er det spor bedre.

- Når Sverige vinner, er det de som tar seg over grensen til den finske siden. Der opplever finnene litt av det samme problemet med svenskene som vi opplevde i går, ifølge kriminalovekonstabel Robert Sonntag.

Han mener ikke at søndagens opptrinn i Haparandas gater skjedde fordi svenskene er roligere, men baserer hendelsene på at det er så sjelden at Finland har vunnet VM.

- Det skjer jo ikke så ofte, bare hvert 16. år. Det kan bero på det, avrunder Sonntag.


Les flere sportsnyheter her

Les flere nyheter her

Populært