Vålerenga fotball fikk stadiontomt av Oslo kommune:

245 millioner for gratistomt

VIF Fotball fikk tomta av Oslo kommune for en -1- krone. Nå har de sikret seg minst 245 millioner å bygge stadion for. Det viser en avtale med NCC som kjøper næringseiendom tilknyttet stadion. Illustrasjonsfoto: Scanpix
VIF Fotball fikk tomta av Oslo kommune for en -1- krone. Nå har de sikret seg minst 245 millioner å bygge stadion for. Det viser en avtale med NCC som kjøper næringseiendom tilknyttet stadion. Illustrasjonsfoto: Scanpix

VIF tjener minst 245 millioner kroner på videresalg av tomta de fikk for 1 krone.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIF Fotball ser ut til å få minimum 245 millioner kroner til bygging av ny lekegrind på Helsfyr i Oslo.

- Det er riktig at vi i februar inngikk en eksklusivitetsavtale med NCC Property Development. Dette er et omfattende og krevende prosjekt hvor vi fortsatt drøfter ulike modeller med selskapet, sier styreleder i Vålerenga Fotball Odd Skarheim, til ABC Nyheter.

- Vi holder nå på å forhandle ferdig en endelig kontrakt. Men jeg vil ikke uttale meg om klubben får bedre eller dårligere vilkår, sier styrelederen i NCC Property Development, Rolf Thorsen.

Sluttsummen vil blant annet påvirkes av antall kvadratmeter næringseiendom som Oslo kommune vil tillate på klubbens nye stadion.

Kan bli mer enn 245 millioner

- Vi har inngått en eksklusivitetsavtale med NCC, bekrefter VIFs styreleder, Odd Skarheim. Foto: Scanpix- Vi har inngått en eksklusivitetsavtale med NCC, bekrefter VIFs styreleder, Odd Skarheim. Foto: Scanpix

Det er en i kontrakt undertegnet 4. februar i år forholdet mellom fotballklubben og utbyggeren reguleres.

Et usikkerhetsmoment er Oslo kommune som ennå ikke er ferdig med reguleringsplanene for området - verken trafikkløsningene og fordelingsnøkkelen for kvadratmeter til næring, skole og stadion er klart.

Men i en skisse lagd av VIF opereres det med at hele 110.000 kvadratmeter næringseiendom skal inkluderes. Hvis kommunen godtar bare noe over halvparten av dette (60.000 m2), så vil bare det innebære at klubben får minst 210 millioner kroner fra NCC.

Les også: VIF vil bygge landets største stadion

I tillegg til dette har selskapet også godtatt å betale klubben inntil 15 millioner i prosjektutviklingskostnader og inntil 20 millioner i et infrastrukturbidrag som vil øke hvis kommunen godtar mer enn 70.000 kvadratmeter til næringsformål.

Styreleder Skarheim vil ikke snakke om kontraktens detaljer, men sier at man jobber med å forhandle frem en endelig avtale med NCC. Det bekrefter også styrelederen i NCC PD.

- Den endelige avtalen må vi ha ferdig før sommeren. Det henger sammen med at saken skal behandles i bystyret rett over sommerferien, sier Thoresen.

For tiden har klubben også ute på anbud planene for selve bygget. Når det avsluttes vil man også få et bedre bilde av kostnadene knyttet til prosjektet.

FrP-forslag

VIFs planer må også godkjennes av Oslos bystyre, som i 2008 godtok (etter forslag fra FrPs Henning Holstad) å selge tomta for en krone, og med den forutsetning at salg av næringseiendom skulle betale for utbyggingen av stadion.

Til høsten skal også Norges fotballforbund (NFF) bestemme seg for eventuell utbygging av Norges nasjonalarena, Ullevaal.

Hvis begge prosjektene blir vedtatt vil befolkningen i oslogryta få fem store stadioner å besøke - i tillegg finnes allerede Åråsen (Lillestrøm), Fornebu (Stabæk) og Bislet (Skeid).

Les også: Vålerenga fikk tomt til en krone

Selv om VIF skulle få inn 245 millioner kroner, så er det slett ikke sikkert det alene vil kunne betale kostnadene ved et nytt anlegg.

Da Molde fikk sin nye «Aker stadion» rundt årtusenskiftet av investoren Kjell Inge Røkke, skal den ha kostet 212 millioner kroner å bygge. Starts «Arena Sør» sto ferdig i 2007 og skal ha kostet 315 millioner.

- Det er vanskelig å sammenligne utbyggingene, for det avhenger av hva man inkluderer i stadionbyggingen, sier Skarheim.

Han har fortsatt et håp om at osloklubben vil kunne løpe ut på nytt eget gress sesongen 2014.

- Det er avhengig av våre omgivelser, men ja, det er fortsatt et mål, sier VIFs styreleder.

Personvernpolicy