Meny

Jordbruksoppgjøret:

Bøndene får 1,42 milliarder

F.v.: leder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Merete Furuberg, statens forhandlingsleder Leif Forsell og leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets jordbruksoppgjør har en ramme på 1,42 milliarder kroner. Bondeorganisasjonene krevde i utgangspunktet 2,6 milliarder fra staten.

– Vi gikk inn i forhandlingene med et tydelig krav om et skikkelig inntektsløft. Kravet er ikke innfridd, men dette er så langt det var politisk mulig å komme, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Mens bøndenes organisasjoner har vært enige om at minst 1,7 milliarder kroner må til i årets jordbruksoppgjør dersom bøndene ikke skal sakke ytterligere akterut, har Norges Bondelag inngått en avtale som vil ligge på 1,4 milliarder, eller svært nær den summen.

Interne opplysninger fra forhandlingene som ABC Nyheter er blitt kjent med, går ut på at staten fredag framsatte beløpet 1420 millioner kroner som den endelige ramma de var villige til å komme med.

Dette ble bekreftet på pressekonferansen.

Fikses med omdisponeringer?

I tillegg åpnet statens forhandlere i helga for å omdisponere 30-40 millioner fra poster som har liten eller ingen direkte inntektseffekt for bonde, til poster som slår mer direkte ut for å gi bonden økte inntektsmligheter.

Heller ikke det ville Bondelaget og Norsk Bonde- og Småbrukarlag godta.

I går kveld foreslo de ytterligere 70 millioner som omdisponering eller økt ramme.

Ifølge Nationen vil Bondelagets fylkesledere aksjonere mot alt under 1,5 milliarder i ramme.

Vil ta fra bakerne

Småbrukarlaget brøt i natt forhandlingene da staten krevde garantier for at det da blir en avtale hvis de gikk med på å forhandle om dette.

Klokka 14.30 startet pressekonferansen der staten og Bondelaget offentliggjør de siste finjusteringene, og om staten i det hele tatt øker jordbruksstøtten med noen promiller, eller ikke.

Følg pressekonferansen direkte her.

Omdisponeringene det er snakk om, vil uansett føre til økte priser på bakervarer. En av omdisponeringene som skal foretas, dreier seg om 15 millioner kroner i tilskudd for å kunne selge bakerne norsk korn litt billigere. Denne posten på ca. 80 millioner kroner reduseres altså med 15.

Populært