Meny

Gaddafi blir etterlyst av straffedomstolen

Gaddafi blir etterlyst av straffedomstolen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) krever at Muammar Gaddafi pågripes for forbrytelser mot menneskeheten.

På en pressekonferanse i Haag mandag sa ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampo at han vil ha arrestordre både på Gaddafi, hans sønn Saif al-Islam og sjefen for Libyas etterretningsorganisasjon, Abdullah al-Senassi.

– Bevisene viser klart at Muammar Gaddafi personlig ga ordre om angrepene på ubevæpnede sivile libyere, sa Moreno-Ocampo.

International Criminal Court (ICC) ble i februar bedt av FNs sikkerhetsråd om å etterforske anklager om krigsforbrytelser i Libya.

ICC-anklagerens kontor har gått gjennom mer enn 1.200 dokumenter og 50 intervjuer før de nå krever at Gaddafi pågripes og stilles for Den initernasjonale domstolen i Haag, melder BBC.

Moreno-Ocampo mener at oberst Gaddafi, hans sønn Seif al-Islam og etterretningssjefen Abdullah al-Sanusi alle har stått bak spredning av usannheter og systematiske angrep på sivilbefolkningen i Libya.

Anklagene baserer seg på dokumentasjon som kan dateres tilbake til dagen da oppptøyene i Libya blusset opp, 15. februar i år.

- Dokumentasjonen viser at libyske sikkerhetsstyrker bidro til spredning og systematiske angrep på sivilbefolkningen, noe som har ledet frem til identifisering av hvem som har hatt det største ansvaret for forbrytelsene som har skjedd, heter det i en pressemelding fra Luis Moreno-Ocampos kontor.

Dommere ved ICC skal nå avgjøre hvorvidt de vil sende ut arrestordre på Gaddafi og hans medsammensvorne.

Artikkelen oppdateres...

Les flere nyheter her

Populært