Meny

Ingen spor etter savnet nordmann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske professoren har vært savnet etter et orienteringsløp på Hawaii lørdag. Mandag kveld var han fremdeles forsvunnet.

- Vi kan bekrefte at en norsk statsborger er meldt savnet på Hawaii. Vårt generalkonsulat i San Francisco følger opp saken, sier pressevakt i UD, Mathias Rongved.

Den norske universitetsprofessoren har vært savnet etter et orienteringsløp på Hawaii lørdag. Klokken halv elleve mandag formiddag lokal tid (kveld norsk tid) hadde politiet fremdeles ikke funnet spor etter mannen. 

- Det er som å lete etter nålen i høystakken.

Slik beskriver letemannskapene fra Honolulu brannkorps søket etter nordmannen overfor lokale medier på Hawaii.

Nordmannen skal sist ha vært observert i et fjellområde over Dilligham Airfield lørdag lokal tid. Letingen fortsatte mandag morgen. Ifølge avisen Honolulu Star-Advertiser ble har blant annet et helikopter blitt satt inn for å hjelpe til med å finne nordmannen.

Kommunikasjonsrådgiver ved arbeidsplassen til den savnede mannen sier til ABC Nyheter at de har løpende kontakt med UD for å finne ut av hva som har skjedd med nordmannen.

Søk i to netter

Etter planen skulle nordmannen oppholde seg i Mānoa ved Universitetet på Hawaii gjennom ett helt år. Han skulle returnere til Norge 15. juli.

De lokale myndighetene forsøker nå å kartlegge hvor nordmannen har beveget seg, og om han fremdeles befinner seg i fjellsiden der han sist var observert.

Nordmannen deltok i et orienteringsløp sammen med seks medlemmer fra Hawaiian Ultra Running Team da han forsvant lørdag ettermiddag rundt 77 kilometer fra startpunktet.

De avviser ikke at nordmannen kan ha klart å komme seg ned på egenhånd.

Gary Lum, pressetalsmann for de lokale politimyndighetene, sier mandag formiddag til Star-Advertiser at nordmannens hjem på Hawaii vil bli oppsøkt for å finne ut om nordmannen har kommet seg hjem på egen hånd.

Brannmannskapene som deltar i letingen sier det er flere ting som taler imot at de vil finne professoren. De sier at han ikke er kjent i området, og at han i tillegg ikke skal ha tatt med seg en mobiltelefon da han la ut på orienteringsløpet i det hawaiiske fellområdet.

Finkjemmer området

En pilot fra redningstjenesten Air One skal ha fløyet flere branntjenestemenn opp i området som søker til fots etter nordmannen ved foten av Kealia Trail-fjellet, mens han selv har fløyet over området der det antas at han har forsvunnet, i et forsøk på å observere bevegelser på bakken fra luften.

- Nøyaktig posisjon der han forsvant er foreløpig ukjent, sier brigadesjef ved Honolulu brannvesen Lionel Camara til nettavisen Hawaii News Now.

- Vi har bestemt oss for å søke i et område som strekker seg fra fjellsidene i Kaena Point og helt ned til Peacock Flats mot Makua. Det er et veldig stort område, påkeker han overfor avisen.

Hadde ikke med drikke

- Løperne stanset for å innta vann ved en serveringsstasjon i løypa, forklarer Mike Minch fra Hawaiian Ultra Running Team.

– Denne personen, som er fersk med tanke på å løpe på Hawaii, skal ha drukket litt vann før han forlot gruppen og fortsatte innen de andre løperne var klare, forteller han videre.

Øvrige lagdeltagere som løper i disse fjellområdene benytter traseene her for å trene seg opp til maratonløp og andre lengre distanseløp, returnerte til området søndag for å hjelpe til i søket etter den 40 år gamle nnordmannen. De tilføyer at professoren var ny i gruppen.

- Det er lett å bli desorientert her oppe, spesielt hvis du ikke er kjent i området, legger brigadesjef Camara til, og bekrefter at nordmannen heller ikke skal ha hatt med seg proviant eller drikke på turen.

Kan være i sikkerhet

Brannmannskaper som har deltatt i søket sier at det ikke er umulig at nordmannen har lagt løpet bak seg og befinner seg i trygghet i sitt eget hjem.

Men siden han var ny i gruppen er det ingen som har hans hjemmeadresse eller et telefonnummer der de kan spore ham opp.

ABC Nyheter har forsøkt å komme i kontakt med den savnede nordmannen, men telefonnummeret hans ble besvart av en person som ikke kunne si noe annet enn at hun også har hørt at nordmannen er meldt savnet av lokale myndigheter på Hawaii.

Les flere nyheter her

Populært