Meny

Siste reis for Endeavour

Den amerikanske romfergen Endeavour på oppskytningsrampen dagen før siste oppskytning, og den nest siste oppskytningen i det amerikanske romfergeprogrammet. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasa gjorde søndag romfergen Endeavour klar til sitt siste oppdrag.

Oppskytingen 14.56 (norsk tid) mandag blir den nest siste flygningen for det amerikanske romfergeprogrammet, melder AFP.

Ingeniørene var optimistiske, og regnet med at den reparerte romfergen ville klare å gjennomføre sitt 16 dager lange oppdrag til Den internasjonale romstasjonen (ISS), etter at en teknisk feil gjorde at ferden måtte utsettes forrige måned.

De seks ombord inkluderer fem amerikanere og en italiener. De vil levere et fysikkeksperiment som skal granske universets opprinnelse under oppdraget, som inkluderer fire romvandringer.

Det 30-årige amerikanske romfergeprogrammet tar formelt slutt i år, etter den siste flygningen med Atlantis. Dermed vil russiske romkapsler bli den eneste måten verdens astronauter kan komme seg til og fra ISS.

Forsinkelsene med Endeavour har ført til utsettelse av Atlantis-oppskytningen fra 28. juni til midten av juli, men det er ikke blitt satt noen endelig dato.

Etter det siste romfergeoppdraget vil de tre fergene i flåten bli sendt til ulike museer rundt om i landet.

Discovery, den eldste fergen i gruppen, ble den første romfergen til å pensjonere seg etter den siste turen til ISS i mars.

Endeavour er den yngste romfergen, og gjennomførte sitt første oppdrag i 1991.
Når det amerikanske romfartsprogrammet stenger vil verdens astronauter være avhengige av russiske romkapsler for reisen til ISS - med en prislapp på 51 millioner dollar per sete, inntil et nytt amerikansk romskip kan bli bygget av et privat foretak, kanskje i løpet av 2015.

Les flere nyheterPopulært