Meny

Voldsom uro ved Israels grenser

En palestiner kaster stein ved kontrollposten Qalandiya mellom Vestbredden og Israel søndag. En rekke steder demonstrerte palestinere for å markere «nakba», katastrofen, en henvisning til dagen da staten Israel ble opprettet og hundretusenvis av palestinere ble drevet på flukt. Foto: REUTERS / Darren Whiteside / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom til voldsomme sammenstøt med israelske soldater da palestinske flyktninger demonstrerte ved grensene både i Libanon og Syria. Israel anklager Syria og Iran for å stå bak uroen.

Opptil 14 mennesker skal ha blitt drept da israelske soldater skjøt mot demonstranter flere steder. Både ved den omstridte grensen ved de israelskokkuperte Golanhøydene, sør i Libanon og i de palestinske områdene Gazastripen og Vestbredden var det demonstrasjoner søndag. Mange unge palestinere kastet steiner mot israelske soldater, som svarte med tåregass, gummikuler og skarpe skudd.

Les også: Vil endre Israel-politikk

Mintes «katastrofen»

Palestinerne ville markere det som palestinere omtaler som «nakba» – katastrofen – som viser til hendelsene da den israelske staten ble opprettet for 63 år siden og hundretusenvis av palestinere ble drevet på flukt.

Ved Golanhøydene skal titalls palestinske flyktninger ha tatt seg gjennom et gjerde til det israelskkontrollerte området. Israelske soldater svarte med å avfyre skudd. Minst fire mennesker ble drept, ifølge israelske medier, og omkring 60 mennesker ble såret.

I flere tiår har det vært rolig på Golanhøydene som Israel okkuperte under seksdagerskrigen i 1967 og siden har annektert.

Les også: - Fire drept i uro på Golanhøydene

Skutt i Libanon

Også ved byen Maroun al-Ras i Libanon, en kilometer fra grensen til Israel, demonstrerte tusenvis av palestinere søndag.

– Med vår sjel og vårt blod ofrer vi oss for deg, Palestina, ropte demonstrantene.

De klarte å komme seg forbi en sperring den libanesiske hæren har satt opp og fortsatte marsjen selv om libanesiske soldater avfyrte varselskudd. Den israelske hæren skjøt mot demonstrantene.

Seks personer ble drept og over 70 såret, ifølge en kilde på et sykehus i nærheten. Kilder i sikkerhetstjenesten i Libanon sier imidlertid at ti er døde.

Både i Libanon og Syria bor det hundretusenvis av palestinske flyktninger og etterkommere av flyktninger, som måtte forlate hjemmene sine da staten Israel ble grunnlagt.

– Kynisk av Syria

En israelsk regjeringstjenestemann anklager Syria for å stå bak demonstrasjonen på Golanhøydene.

– Dette synes å være en kynisk og åpen handling fra syriske myndigheter for å lede oppmerksomheten bort fra de reelle problemene regimet står overfor på hjemmebane, sa tjenestemannen, som ikke ville navngis.

En talsmann for den israelske hæren anklaget også Iran for å ha organisert uroen både i Syria og Libanon.

– Vi ser en iransk provokasjon, både på den syriske og den libanesiske grensen, for å forsøke å utnytte nakba-markeringene, sa brigadegeneral Yoav Mordechai.

Syria ber på sin side omverdenen holde Israel ansvarlig for drapene på palestinere både på Golanhøydene, i Libanon og de palestinske områdene.

Vestbredden og Gaza

Israelsk politi og hær har vært satt i høy beredskap fordi myndighetene ventet uro i forbindelse med årsdagen for statens grunnleggelse.

Søndag var det uro både ved kontrollposten Qalandiya mellom Israel og Vestbredden, og på Gazastripen, hvor over 1.000 mennesker marsjerte mot grenseposten Erez.

«Nei til okkupasjon» og «Revolusjon for å frigjøre Palestina» lød ropene fra palestinerne. Minst 61 mennesker ble såret av israelske skudd, og ifølge ambulansetjenesten var mange av de sårede mindreårige.

Over 5.000 marsjerte også i byen Rafah, på grensen til Egypt. Her bar demonstrantene store nøkler utskåret i tre, som et symbol på hjemmene de ble tvunget til å forlate.

I Israels handelssentrum Tel Aviv kjørte en lastebil, ført av en palestiner, inn i biler og fotgjengere. En person ble drept og 17 skadd, men politiet har ikke kunnet slå fast om dette var en ulykke eller et angrep. Lastebilføreren er arrestert.

I helgen har det dessuten vært sammenstøt mellom steinkastende ungdom og politi i Øst-Jerusalem.

Les flere nyheter

Populært