Meny

- Vil endre Israel-politikk

Amr Mussa stiller i det egyptiske presidentvalget til høsten. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Favoritten i Egypts kommende presidentvalg, Amr Mussa, tar avstand fra landets tidligere Israel-politikk.

I et intervju med AFP sier han at hans regjering «vil være ærlig» med USA.

Den avtroppende generalsekretæren i Den arabiske liga sier Egypts regionale posisjon har blitt svekket under den kastede lederen Hosni Mubarak, som ble betraktet som en viktig alliert av USA og Israel.

Mussa sier han vil opprettholde et sterkt, men mer uavhengig, forhold til Washington, som garanterer for mesteparten av Egypts utenlandske bistand.

- Politikken vi så tidligere ble ikke støttet av folket, og ikke forstått av mange, sier veterandiplomaten som selv var Mubaraks utenriksminister i et tiår.

Les også: Egypts justisminister sier Mubarak kan bli henrettet

Upopulært Israel

Egypt var i 1979 det første arabiske landet som inngikk en fredsavtale med Israel. Å opprettholde freden, etter tre kostbare kriger, var en av de få tingene mange egyptere anerkjente Mubarak for.

Men Israel er fremdeles svært upopulært i den arabiske verdens mest folkerike stat på grunn av landets politikk overfor palestinerne.

Mussa anses for øyeblikket som den sannsynlige vinneren i presidentvalget som skal avholdes i november. Det blir landets første valg siden opptøyer kastet Mubarak i februar.

- Den palestinske saken har et grunnlag og prinsipper arabere sier seg enige i, og vi vil arbeide i samsvar med disse, sier han, med henvisning til et forslag fra Den arabiske liga i 2002 om å anerkjenne Israel - mot at landet trekker seg tilbake fra okkupert arabisk jord.

Les også: - Mubarak medskyldig i drap på demonstranter

Gaza

- Enhver politikk som går mot den offentlige stemningen og dens holdninger er feilaktig, særlig hva gjelder sensitive spørsmål som Palestina, sier han.

Han understreker samtidig at fredsavtalen fra 1979 ikke vil bli rørt.

- Du kan ikke ha et folk som er motstandere av beleiringen av Gaza, og en politikk for beleiringen, sier han, med henvisning til Israel og Egypt blokade av territoriet siden den islamistiske Hamas-bevegelsen tok makten der i 2007.

Utenriksministeren i Egypts midlertidige regjering sier Egypt vil åpne sine grenser til det palestinske territoriet.

Mussa (74) er like populær i Egypt som han er mislikt i Israel for sine ofte bitende bemerkninger om landets praksis i de okkuperte palestinske områdene.

Han er tidligere ambassadør til USA, og kan være både vennlig og flammende, med en forståelse av hva egyptere og arabere ønsker å høre fra sine representanter.

Les også: - Fire drept i uro på Golan-høydene

Revolusjonene

Nesten to uker før opptøyene i Egypt ga Mussa stemme til arabernes utstrakte raseri mot sine regjeringer under et økonomisk toppmøte, da han advarte arabiske ledere om at «den arabiske sjel er knust av fattigdom og arbeidsløshet».

På dette tidspunkt avviste den egyptiske regjeringen og andre arabiske regimer at det var noen likhetspunkter mellom deres land og Tunisia, der et opprør veltet president Zine El-Abidine Ben Ali.

- Jeg advarte om at revolusjonen i Tunisia ikke var langt herfra. Regjeringen brukte å si at Tunisia er en ting, Egypt er en annen. Min holdning var: nei. Jeg så at revolusjonen hadde begynt, sier han.

Opptøyene vil også kunne bringe ham tilbake inn fra kulden, etter at Mubarak, som skal ha vært bekymret for hans popularitet, satte ham til side etter en ti år lang periode som utenriksminister, som tok slutt i 2001.

Mussa sier han tror Mubarak kan ha holdt seg for tett til amerikanske krav om konflikten mellom Israel og palestinerne fordi han ønsket landets støtte til sine planer om å overlate makten til sønnen, Gamal.

Han ville ikke være like føyelig overfor press, sier han, selv om han vil opprettholde en sterk forbindelse til USA.

- Kanskje det skyldtes at det fantes andre mål, for eksempel å oppnå en arvefølge, og nå finnes det ingen, sier Mussa om Mubaraks ro i Israel-Palestina-konflikten.

Les også: Israels «jernskjold»

Palestinsk forsoning

Mubarak er antatt å ha lagt press på palestinerne om å forhandle da samtalene gikk i stå, og Hamas anklaget hans regjering for å ta det rivaliserende Fatahs parti i samtalene og til slutt hindre en avtale.

Bare tre måneder etter at Mubarak ble kastet inngikk fraksjonene en forsoningsavtale i Kairo.

- Egypts forbindelser til USA hindret ikke Egypt i å lede den palestinske forsoningen. Det har vært en endring. Det var kanskje en form for svekkelse av Egypts rolle, og det var ikke akseptabelt, sier Mussa.

- Forholdet mellom amerikanerne og Egypt må forbli sterkt og ærlig, et respektabelt forhold, ikke et forhold der en følger den andre, sier han.

Mussa vil i november konkurrere med en islamistisk kandidat, Abdel Monem Abolfotoh, og vinner av Nobels fredspris Mohammed ElBaradei, den tidligere lederen for FNs Atomenergibyrå som vendte hjem til Egypt for å støtte motstanden mot Mubarak.

Les flere nyheterPopulært