Meny

– Fire drept i uro på Golan-høydene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske soldater skjøt og drepte fire mennesker på de israelskokkuperte Golan-høydene, melder israelske medier.

Flere titalls palestinske flyktninger forsøkte å ta seg inn til området fra Syria søndag.

Hendelsen skal ifølge medier i Israel ha skjedd i byen Majd al-Shams søndag under propalestinske demonstrasjoner. Israelsk politi holdt seg unna byen, mens militæret tok seg av palestinerne som skal ha demonstrert i sentrum.

Også israelske militærhelikoptre skal ha summet over byen.

Nakba

Dolan Abu Salah, borgermester i byen, sier at mellom 40 og 50 «nakba-demonstranter» kom fram til byen som ligger på den israelske siden av grensen, i de vanligvis rolige Golan-høydene.

Palestinere og israelske arabere hadde planlagt en rekke markeringer av det de kaller «nakba» (katastrofen), som henviser til hendelsene da den israelske staten ble grunnlagt for 63 år siden. Israelske sikkerhetsstyrker har derfor hatt høy beredskap i helgen.

Ifølge israelsk radio skal palestinske flyktninger fra nabolandet Syria, som også er rammet av uro, ha nærmet seg grensegjerdet.

Ifølge foreløpige meldinger skal noen propalestinske demonstranter ha blitt skutt da de forsøkte å ta seg gjennom gjerdet, men det er ikke klart hvem som skjøt.

Stengt grense

Grensen mellom Israel og Syria er stengt nesten hele året, kun med et par unntak, for varer fra Golan eller mennesker som krysser den i samarbeid med FN.

Det israelske militærpolitiet vil ikke kommentere saken.

Omtrent 800.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem til flyktningleire i regionen dagene etter at staten Israel erklærte seg selvstendig.

Nesten en halv million palestinere bor i leire i Syria hvor de har like rettigheter som andre syrere, men ikke statsborgerskap.

Les flere nyheter her

Populært