Meny

Lynnedslag i fransk politikk og IMF

Et planlagt møte mellom Tysklands statsminister Angela Merkel og den arresterte generaldirektøren for Det internasjonale pengefolket (IMF) Dominique Strauss-Kahn er blitt avlyst. Foto: EPA / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepsanklagene mot Dominique Strauss-Kahn kan ha knust en presidentdrøm og skaper problemer for redningsoperasjonen for gresk økonomi.
IMF
* IMF (International Monetary Fund) jobber for å fremme internasjonalt pengesamarbeid, ordnede valutaforhold, stabil økonomisk vekst, høy sysselsetting og for å gi finansiell bistand til fattige land.


* Organisasjonen har 185 medlemsland.

* IMF ble grunnlagt samtidig med Verdensbanken i 1945.

(©NTB)

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) har vært sentral i arbeidet med å håndtere finanskrisen, og med å finne løsninger for den kriserammede greske økonomien.

Pågripelsen og siktelsen for overfall og voldtektsforsøk mot en hotellansatt i New York skaper derfor usikkerhet i eurosonen.

Les også: Strauss-Kahn siktet for sexovergrep

Da politiet tok ham med fra flyet på John F. Kennedy-flyplassen natt til søndag, var han på vei til viktige møter i Europa.

Planen var at franskmannen skulle diskutere eurosonens gjeldskrise med den tyske statsministeren Angela Merkel, før han mandag skulle møte eurosonens finansministre i Brussel.

– Møtet er avlyst, sier en høytstående tjenestemann i Berlin og legger til at IMF ikke sender noen erstatter for Strauss-Kahn.

– Dette kommer på et dårlig tidspunkt for eurosonen, sier en EU-diplomat søndag.

Gresk problem

Caroline Atkinson, talsperson for IMF, sier at pengefondet fungerer som vanlig.

– Vi har ingen kommentarer til saken, sa hun videre.

En gresk regjeringskilde innrømmer at pågripelsen av Strauss-Kahn kan skape problemer på kort sikt,

– Strauss-Kahn hadde veldig god kjennskap til den greske situasjonen, sier han.

Men han legger til at dette ikke påvirker reformprogrammet som er ment å få orden på den greske økonomien.

Det er uro for at Hellas vil trenge ytterligere hjelp fra EU og IMF, etter at landet i fjor mottok et kriselån på 110 milliarder euro.

Les også: Royal: – IMF-arrestasjonen er rystende

Ifølge planen skulle Hellas allerede neste år være i stand til å ta opp lån i finansmarkedet, men det ser nå ut til å være umulig fordi rentekostnadene blir for høye. EU-ledere diskuterer derfor endringer i krisepakken, og ministre i eurosonen har innrømmet at Hellas trolig vil trenge mer penger fra EU eller andre internasjonale institusjoner.

Ifølge IMFs talsperson vurderer fondet å gi Hellas lengre tid til å nedbetale kriselånet.

Fransk bombe

I fransk politikk slår anklagene mot Strauss-Kahn ned som en bombe.

Sosialistene har håpet at han skal kunne utfordre Nicolas Sarkozy ved presidentvalget neste år. Selv om han ikke offisielt har vært erklært som kandidat, har han ledet på meningsmålinger i Frankrike.

– Nyheten fra New York kom som et lynnedslag. Jeg oppfordrer sosialistpartiet til å stå samlet og være rasjonelle, sier partileder Martine Aubry, som samtidig understreker at man må anta at han er uskyldig til det motsatte er bevist.

Sarkozys regjeringstalsmann ba om varsomhet og advarte mot forhåndsdømming. Men den høyreradikale politikeren Marine Le Pen viste ingen nåde da hun ga sine kommentarer.

– Saken og siktelsen markerer slutten på hans kampanje og førkampanje for presidentskapet og vil mest sannsynlig føre til at IMF ber han gå av, sa Le Pen til TV-kanalen i-Tele søndag.

Anmeldt av hotellansatt

Siktelsen mot Strauss-Kahn omfatter seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse, opplyser talsperson ved New York-politiet, Paul Browne.

Det er en 32 år gammel ansatt ved luksushotellet Sofitel som har anmeldt IMF-sjefen. Hun hevder han kom naken ut fra badet i suiten han bodde i og forsøkte å gjøre seksuelle handlinger med henne og stenge henne inne på rommet.

En av Strauss-Kahns advokater i Frankrike advarer mot det han kaller et mediesirkus.

– Vi må vente til ting har roet seg og se om dette er sant eller om det er en provokasjon, sier Leon Lef Forster.

Les flere nyheter her

Populært