Meny

Solbakken forstår kritikerne

Fotballtrener Ståle Solbakken holder pressekonferanse på Gardermoen i forbindelse med at han er blitt ansatt som ny trener i Köln fra neste sesong. Han skulle i utgangspunktet blitt landslagstrener for Norge fra 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ståle Solbakken (43) er forberedt på at jobben som trener i Bundesliga ikke blir noen dans på roser.

Solbakken vet det ikke er noen enkel jobb som venter i Köln. Klubben er kjent for å være lite tålmodig med sine trenere hvis suksessen uteblir.

– Det er et risikoprosjekt hvis man ser på Kölns historie, men det må man ta med i regnskapet, sa Ståle Solbakken da han møtte den norske pressen på Gardermoen søndag, dagen etter at han ble ansatt som ny Köln-trener.

Les også: Solbakken blir Köln-trener

Han er forberedt på en utfordrende arbeidshverdag i Tyskland. En rekke trenere i Bundesligaen fikk sparken på grunn av svake resultater denne sesongen.

– Klubben ble solgt inn veldig ærlig. De la ikke skjul på at det er en stor jobb og at ikke alt er rosenrødt. Det var veldig usminket. Men det var ikke tvil om at det var meg de ville ha. De hadde sondert terrenget og konkludert.

Entusiasme

På selveste 17. mai skal Solbakken presenteres i sin nye klubb. 1. juli starter han et nytt kapittel i trenerkarrieren sin. Ikke som norsk landslagssjef, men som hovedtrener i Bundesligaen.

– Jeg har sett tyske lag i mesterligaen, men har ikke vært fast Bundesliga-seer. Men det har vært en veldig stigning i publikum og fasiliteter etter VM i 2006. Det er mange folk på kampene og stor entusiasme, sa hedmarkingen til NTB.

Han fikk et godt inntrykk av klubben, som endte på 10.-plass i årets Bundesliga, da han var på besøk i byen.

– Det var mange folk på trening den dagen jeg var der. Jeg har lest meg opp på historikken og må vel forbedre skoletysken min litt.

Forstår kritikerne

Solbakken skulle opprinnelig overtatt som norsk landslagssjef fra 1. januar neste år, men suksessen i mesterligaen med FCK har gjort ham attraktiv blant europeiske klubber.

Da Köln kom på banen, ga Solbakken beskjed til Norges Fotballforbund (NFF) om at han ikke lenger ville bli landslagstrener, men heller gå til den tyske klubben. 43-åringen forstår at valget hans ikke faller i smak hos alle.

– Jeg har full forståelse for at mange mener det er et kontroversielt valg. Å trene Norge er et ærefullt oppdrag, på mange måter det høyeste du kan nå som trener i Norge. Men det er vanskelig å si nei når du får sjansen til å trene en klubb i en av de fire store ligaene.

– Nåløyet er så trangt at jeg tror jeg ville angret resten av livet hvis jeg ikke var ærlig mot meg selv, forklarte Solbakken.

Kompensasjon

Etter forhandlinger mellom NFF og Köln ble han kjøpt fri fra kontrakten.

– NFF sitter ikke tomhendt tilbake. Det har vært en fornuftig og konstruktiv dialog. I forhandlinger kan det godt hende at begge starter i hver sin ende, som de vet ikke blir endelig. Det kan også være noen følelser involvert, men det var på intet tidspunkt superdramatisk, sa Solbakken, som ikke selv deltok i forhandlingene.

Les flere nyheter her

Populært