Meny

Aserbajdsjan håper MGP-seier vil bli ny start

Tusener av lykkelige aserbajdsjanere tok til gatene i hovedstaden Baku etter at seieren i Eurovision Song Contest var et faktum. Nå håper mange at seieren kan markere en ny start. Foto: Scanpix / AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere sovjetstaten feirer seieren i Eurovision Song Contest. Nå håper innbyggerne at seieren vil føre til et forbedret image av det muslimske landet.

(ABC Nyheter): Det var full feiring i hovedstaden Bakus gater da Aserbajdsjan natt til søndag gikk helt til topps i Eurovision Song Contest.

Tusener av unge aserbajdsjanere trosset det kraftige regnet med å danse, synge og vifte med flagget etter at Eldar og Nikar sang seg til seier med låten «Running Scared».

Eldar Kasimov (venstre) og Nigyar Djamal i duoen Ell/Nikki vant for Aserbajdsjan i årets Eurovision Song Contest. Dermed blir det Baku som skal arrangere musikkonkurransen neste år. Foto: EPA / Scanpix.Eldar Kasimov (venstre) og Nigyar Djamal i duoen Ell/Nikki vant for Aserbajdsjan i årets Eurovision Song Contest. Dermed blir det Baku som skal arrangere musikkonkurransen neste år. Foto: EPA / Scanpix.

Det er første gang det muslimske landet vinner den europeiske musikkonkurransen, som etter alt å dømme vil bli arrangert i hovedstaden Baku i mai neste år.

Uvanlig vertsland

Inneklemt mellom Iran, Tyrkia og Russland, ved kysten av Det kaspiske hav, er landet helt på grensen for hva som regnes som Europa. Aserbajdsjan vil derfor bli et av de mest uvanlige vertsland for musikkonkurransen som årlig har vært arrangert på omgang i europeiske byer siden premieren i 1956.

Les også: Her er vinneren av Eurovision Song Contest

Det vil også bli det største arrangementet som har vært i Aserbajdsjan siden landet ble selvstendig fra Sovjetunionen i 1991.

- Dette er en stor seier for aserbajdsjansk kultur, het det i de nasjonale TV-sendingene etter at seieren var et faktum.

– Det bor rundt 800 millioner mennesker i Europa. Vi har vist dem vår kultur. Nå kan vi vise dem våre tradisjoner. Jeg er sikker på at alle vil bli fornøyde når de kommer hit, forteller aserbajdsjanske Sabina Akhmedova til nyhetsbyrået AFP.

Hjelp til å gjennomføre?

Aserbajdsjan er en viktig eksportør av olje og gass til Europa, og har ikke først og fremst vært kjent som en formidler av populærmusikk.

Flere spør seg også om landet vil være i stand til å arrangere et så stort underholdningsshow som det Eurovision Song Contest er, eller om den Europeiske Kringkastingsunionen EBU må inn med tekniske TV-hjelp.

- De er visstnok et veldig rikt land på grunn av oljen, og jeg regner derfor med de vil kjøpe de tjenestene de kan for å få dette til. Slik de har pleid å gjøre på låtskriversiden. Spørsmålet blir om de har stor nok hall, sier Morten Thomassen, leder av den norske MGP-klubben, til Aftenposten søndag.

 Armenias president Serge Sarkistan (venstre) hilser på den aserbajdsjanske presidenten Ilham Alijev i en samtale om verkebyllen Nagorno-Karabakh 27. oktober 2010. Møtet fant sted i den russiske byen Astrakhan. Foto: AP / Scanpix.Armenias president Serge Sarkistan (venstre) hilser på den aserbajdsjanske presidenten Ilham Alijev i en samtale om verkebyllen Nagorno-Karabakh 27. oktober 2010. Møtet fant sted i den russiske byen Astrakhan. Foto: AP / Scanpix.

Større fokus

At Eurovision Song Contest skal arrangeres i Baku neste år vil kunne forbedre republikken med 9,1 millioner mennesker sitt omdømme i utlandet.

Men det kan også sette søkelys på beskyldningene om mangel på frihet og demokratiske rettigheter.

President Ilham Alijev har siden han overtok makten fra sin far i 2003, fortsatt å holde demokratiet på god avstand ved å slå til mot grunnleggende menneskerettigheter og skape en atmosfære av frykt.

Valget i november i fjor ble av valgobservatører fra OSSE beskyldt for å være ufritt, udemokratisk og preget av valgfusk. Beskyldningene gikk blant annet på at valgurnene var fullstappet av stemmesedler da valglokalene åpnet. Det var også begrenset mediefrihet.

Konflikt med Armenia

Arrangeringen av Eurovision Song Contest kan også føre til ny fokus på den pågående konflikten med nabolandet Armenia over det autonome området Nagorno-Karabakh, som siden 1993 har vært okkupert av Armenia.


Det internasjonale samfunnet anser imidlertid Nagorno-Karabakh som en del av Aserbajdsjan, og FN har kritisert Armenia på grunn av konflikten.

Nagorno-Karabakh har de siste årene vært okkupert av Armenia. Konflikten har ført til et svært spent forhold mellom Armenia og Aserbajdsjan.Nagorno-Karabakh har de siste årene vært okkupert av Armenia. Konflikten har ført til et svært spent forhold mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Den sårbare konflikten var også gjenstand for oppmerksomhet under nattens spontane feiring i Bakus gater, hvor euforiske aserbajdsjanere benyttet muligheten til å synge at Karabakh var deres og på ny vil bli deres, melder AFP.

Klusset med sendingen

Etter eurovisjonsfinalen i 2009, hvor Alexander Rybak som kjent gikk til topps, ble Aserbajdsjan satt i midlertidig karantene av den europeiske fjernsynsunionen EBU da det viste seg at den nasjonale kringkasteren med overlegg hadde klusset med overføringen av Armenias bidrag.

Blant annet var telefonnummeret som skulle benyttes for å stemme på nabolandet tatt vekk i gjennomgangen av alle bidragene. I tillegg oppsøkte aserbajdsjansk politi 43 personer som hadde stemt på Armenia i finalen. Disse personene ble kalt «landsforrædere». Aserbajdsjan har på sin side benektet disse beskyldningene.

Overtrampet fikk EBU til å gjøre om på reglene, slik at det i dag er et selskap i Tyskland som har kontrollen på de forskjellige telefonnumrene til bidragene i sendingen, noe som fører til at alle land som deltar overstyres til å vise de respektive numrene.

Vant med 221 poeng

I år var det altså aserbajdsjanske Ell og Nikki som vant finalen i Eurovision Song Contest, fjerde gangen landet deltok i den europeiske musikkonkurransen. Landet vant med 221 poeng, foran Italia og Sverige på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Aserbajdsjan fikk ingen poeng fra nabolandet Armenia.

Til sammenligning ga Serbia 12 poeng til Bosnia, mens Bosnia ga 10 poeng til Serbia i årets finale. Kroatia, som røk ut i semifinalen og derfor ikke deltok i finalen, ga 8 poeng til Serbia og 7 til Bosnia.

Ifølge lederen for den aserbajdsjanske eurovisjonsdelegasjonen, Adil Kerimli, vil Aserbajdsjan gjøre det de kan for å opprettholde konkurransens gode tradisjoner ved å arrangere et fantastisk show i 2012.

– Gleden over å vinne er stor. Og Aserbajdsjan vil organisere konkurransen på aller beste måte.

Les flere nyheter her

Populært