Meny

Michel Martelly: – Dette er et nytt Haiti

Haitis president Michel Martelly er fersk i politikken og har en fortid som rapartist. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere rapartisten Michel Martelly lover forandre Haiti etter at han ble formelt innsatt som landets president.

Han står nå overfor den formidable oppgaven med å lede gjenoppbyggingen av det fattige landet som ble hardt rammet av jordskjelv i januar i fjor.

– Dette er et nytt Haiti, sa en energisk Martelly til en jublende folkemengde utenfor presidentpalasset i hovedstaden Port-au-Prince.

50-åringen avla presidenteden foran Haitis folkevalgte i en midlertidig bygning som huser nasjonalforsamlingen. Både presidentpalasset og parlamentet ble lagt i ruiner i det katastrofale jordskjelvet.

Som for å understreke den vanskelige situasjonen landet er i, forsvant strømmen midt i innsettelsesseremonien.

– Stormangrep

I sin tale til tusenvis av tilhengere etterpå sa Martelly at han er lei av urettferdighet og at han vil foreta et «stormangrep» av endringer som vil omfatte alt fra politi og rettsvesen til å skape et bedre klima for investeringer. Dessuten ønsker han å bedre tilliten til staten.

Martelly, også kjent under artistnavnet «Sweet Micky» er fersk i politikken. Han er karismatisk og har fått støtte hos fattige og unge velgere.

Men kritikere advarer om at entusiasmen han har skapt, fort kan forsvinne.

– Han sanket sterk støtte blant misfornøyde unge ved å gi løfter som det blir vanskelig å holde. Disse ungdommene vil se endringer raskt, sier Robert Maguire, som arbeider ved Trinity University i Washington.

Andre analytikere påpeker at den ferske politikeren blir nødt til å vise gode kløkt og inngå avtaler med andre partier for å få igjennom sin politikk i parlamentet. Der dominerer partiet til den avgåtte presidenten René Préval, INITE.

Tragisk historie

Det fattige Haiti har vært rammet av tragedie på tragedie. Staten er svak, korrupsjonen florerer. Landet har en lang historie av diktaturer. Så kom altså jordskjelvkatastrofen i fjor der over 225.000 mennesker omkom og omkring én million ble gjort hjemløse. Gjenoppbyggingen har gått svært tregt.

I kjølvannet av skjelvet har landet dessuten vært rammet av en koleraepidemi som har kostet nesten 5.000 mennesker livet.

Selv om bakteppet for lørdagens edsavleggelse er dyster, markerte lørdagen et historisk framskritt: For første gang har én demokratisk valgt president gitt makten videre til en valgt arvtaker.

Valgprosessen forløp imidlertid ikke uten problemer.

Martelly kom på tredjeplass i første valgomgang 28. november i fjor.

Etter at internasjonale valgobservatører fant bevis for fusk, trakk regjeringens kandidat seg, og Martelly møtte landets tidligere førstedame Myrlande Manigat i andre valgomgang.

Martelly fikk 67,57 prosent av stemmene ved valget 20. mars.

Les flere nyheter

Populært