Meny

USA ofrer gårder for å redde byer fra flom

Fredag var beboerne i Butte LaRose i Louisiana i full sving med å redde eiendelene sine, etter at myndighetene varslet at de ville åpne flomvernanlegget Morganza. Målet er å unngå oversvømmelser i tettbygde strøk. Foto: REUTERS / Eric Thayer / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA vil åpne en rekke sluser langs den flomdigre Mississippi-elven for å redde bystrøk. Vannet blir i stedet ledet mot gårder og et oljeraffineri.

Også et dyrereservat og et lite oljeraffineri vil bli rammet når vannmassene blir ledet til Atchafalaya-sumpen og videre til Mexicogolfen. Målet er å unngå oversvømmelser i Baton Rouge, delstatshovedstaden Louisiana, og New Orleans.

– Det vil bli en sakte, kontrollert åpning, sa Ken Holder, talsmann for ingeniørkorpset i USAs hær, som har ansvar for sluseanlegget Morganza.

Gradvis åpning

Anlegget Morganza består av 125 sluser. En av disse ble åpnet lørdag kveld, og det var ventet at en eller to til vil bli åpnet søndag. Disse slusene har bare vært åpnet en gang tidligere, i 1973.

Et 7.800 kvadratkilometer stort område kan bli stående seks meter under vann i flere uker på grunn av vannmassene.

Dersom myndighetene ikke hadde bestemt seg for å lede vannet vekk på denne måten, var det frykt for at New Orleans ville bli rammet av mer omfattende oversvømmelser enn under orkanen Katrina i 2005. Også åtte oljeraffinerier og et atomkraftverk kunne blitt oversvømmet.

Evakuering

Myndighetene har gått fra dør til dør for å evakuere småbyer og lokalsamfunn som ligger langs flomvannets rute mot havet. Omkring 2.500 mennesker bor i dette området. I tillegg bor 22.500 mennesker i nærheten av andre vassdrag som kan gå over sine bredder fordi vann bli presset tilbake.

Louisianas guvernør Bobby Jindal sier de har samarbeidet med Røde Kors for å lage tilfluktssteder for dem som blir evakuert.Samtidig ble det arbeidet med å forsterke demninger og flomvern langs Atchafalaya-elven.

Les flere nyheter

Populært