Meny

– Nord-Korea og Iran utveksler raketteknologi

En sørkoreansk politimann går forbi modeller av nordkoreanske Scud-B-raketter. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea og Iran har øyensynlig utvekslet raketteknologi i strid med FN-sanksjoner, ifølge en hemmeligstemplet rapport.

Ifølge rapporten til FNs sikkerhetsråd er utstyr blitt transportert gjennom et tredjeland, ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har fått et eksemplarer av rapporten. Dette landet er Kina, ifølge flere diplomater, som ikke vil navngis.

Rapporten er skrevet av et ekspertpanel som skal overvåke hvorvidt Nord-Korea overholder FN-sanksjonene. Disse tiltakene ble innført etter at Nord-Korea gjennomførte to atomprøvesprengninger i 2006 og 2009.

FN-sanksjonene inkluderer forbud mot handel med atom- og raketteknologi. Det er også forbud mot å selge våpen til Nord-Korea.

Men ekspertene mistenker at Nord-Korea og Iran har sendt gjenstander som kan brukes til ballistiske raketter. Nord-Korea har chartret egne fly til transporten, ifølge rapporten.

Ekspertene mener også at et program for å anrike uran hovedsakelig er ment for militær bruk, ikke sivil bruk, slik nordkoreanske myndigheter hevder. Rapporten stiller også spørsmål ved om sikkerheten er god nok ved atomanlegget Yongbyon.

Les flere nyheter

Populært