Meny

Her er vinneren av Eurovision Song Contest

Aserbaidsjan vant årets finale i Eurovision Song Contest, i en svært spennende og jevn avstemming. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aserbajdsjan gikk helt til topps i Düsseldorf. Sverige lå en stund i toppen, men endte til slutt på tredjeplass.

(ABC Nyheter): Aserbajdsjan har vunnet Eurovision Song Contest, fjerde gangen de deltar i den europeiske musikkonkurransen.

Eldar og Nikar sang seg til 221 poeng med låten "Running Scared". Det holdt til en førsteplass i en final som lenge var svært jevn. Italia tok en svært overraskende andreplass i sitt comeback i Eurovision Song Contest.

Både Sverige og Danmark var lenge med og knivet om toppen. Sverige gjorde det til slutt best av de nordiske landene og endte på en tredjeplass.

ABC Nyheter ga vinnerlåten fire poeng av seks mulige og skrev følgende i vurderingen:

Behagelig, iørefallende og lite utfordrende pop fra landet som så inderlig håper å vinne Eurovision Song Contest en gang. Running Scared er en velprodusert, moderne og litt falsk låt, hvor 21 år gamle Eldar og 30-år gamle Nigar synger om å løpe - mens de står i ro.Fireren er velvillig.

Norge på 17. plass i første delfinale

Norge fikk ikke finalebillett i år etter at det norske håpet Stella Mwangi overraskende gikk ut fra den første semifinalen tirsdag denne uken. Norge var dermed eneste nordiske land som ikke er med i finalen i årets Eurovision Song Contest.

I dag ble det også kjent hvilken plassering deltakerlandene kom på i de to inngående semifinalene. Oversikten viser at Norge kom på 17. plass i den første semifinalen. Bare Portugal og Polen hadde dårligere resultat i den semifinalen, som forøvrig ble vunnet av Hellas, Aserbajdsjan og Finland.

I den andre semifinalen var det Sverige som kom på førsteplass.

– Jeg skjønner ingenting. Låten falt vel rett og slett ikke i smak. Dette er veldig overraskende, sa president Morten Thomassen i den norske Grand Prix-klubben til NRK rundt midnatt i går.

56. i rekken

Årets konkurranse var den 56. i rekken, og ble arrangert i enorme Esprit Arena i Düsseldorf, Tyskland etter at Lena Meyer-Landrut vant fjorårets konkurranse som ble holdt i Norge og Telenor Arena. I år representerte Lena nok en gang Tyskland i konkurranse med 24 andre land.

Les også: Norge er ute av Melodi Grand Prix

ABC Nyheter fulgte showet og kom med vurderinger og informasjon underveis.

Som i de to innledende semifinalene var det Judith Rakers, Anke Engelke og Stefan Raab som ledet showet.

HER ER VÅR VURDERING AV KVELDENS LÅTER (oppdatert fortløpende):


1) FINLAND: Paradise Oskar: «Da Da Dam»
Flott levert av Paradise Oskar, i denne sjarmerende og sympatiske åpningslåten. Paradise Oskar (Axel Ehnström) fremfører lavmælt og nynnbar gitarpop med et sterk allsangrefreng. Med sin enkle og naive James Blunt-stil vil nok tyveåringen kunne appellere både til miljøvernere og unge og gamle damer.

2) BOSNIA & HERCEGOVINA: Dino Merlin: «Love in Rewind»
Dino Merlin er nummer to i kveld med denne ytterst sjarmerende låten om kjærlighet i revers. Dette er en nynnbar gladsang, ultrasympatisk og full av fine detaljer. 48-åringen virker tryggere på scenen i dag enn i semifinalen torsdag. Flott! Dino Merlin har forøvrig også skrevet den bosniske nasjonalsangen og deltok i Eurovision Song Contest i 1999. 

3) DANMARK: A Friend in London: «New Tomorrow»
Lettfordøyelig ørepop fra Danmark, snilt og uprovoserende - hadde det ikke vært for at mye av låten ligner svenske Andreas Johnsons låt «Sing For Me» fra 2006. Men Danmark klarte en fjerdeplass i fjor med en stingkopi, så da kommer de trolig høyt i år også.Vokalisten ikke helt på plass mot slutten. 

4) LITAUEN: Evelina Sašenko: «C'est Ma Vie»
Musikalaktig gjesp akkompagnert av piano, synthfioliner og trommemaskin. Evelina synger med klokkeklar stemme og mister ikke en tone. Hva hjelper vel det når melodien er av typen som gir deg lyst til å vaske badet. 

5) UNGARN: Kati Wolf: «What About My Dreams?»
Av alle årets moderne uptempolåter, er denne en av de beste. 36 år gamle Kati Wolf roper ut en rekke spørsmål, ikke ulikt Kasper og Jesper og Jonatan fra Kardemommeby. Det fremstår likevel som en fengende og godt produsert låt, til tross for at stemmen hennes var litt ujevn i enkelte partier i kveld.

6) IRLAND: Jedward: «Lipstick»
Låten «Lipstick» fremført av to nittenårige tvillinger med gravitasjonstrossende hårsveis, er en av årets store elske/hat-låter. Hadde du hørt den på radioen er sjansen stor for at du hadde skrudd av, men på TV har det en litt slitsom og energisk appell som trolig kan kapre en del poeng. Uansett, jeg klarer ikke lure meg selv til å like det. Den får likevel en treer for å være farlig catchy. 

7) SVERIGE: Eric Saade: «Popula
Sverige altså. Hva skal man si. Fengende aerobicshow, som musikalsk sett er slett, billig og sjarmløs eurotrashdisco av typen Sverige tydeligvis elsker. Men når en kjekk fyr kommer på scenen for å synge om hvor utrolig populær han skal bli, virker det verken sympatisk eller troverdig. Takke meg til låten «Fame, Im gonna live forever».

8) ESTLAND: Getter Jaani: «Rockefeller Street»
Lily Allen-aktige uptempo låt med atten år gamle Getter Jaani i hovedrollen. Dette er fiffig og moderne, melodiøst og positivt, med gode brekk og stilig sceneshow. Dessverre klarer ikke Getter Jaani synge like bra her som i den nasjonale finalen. Fireren er sterk.

9) HELLAS: Loukas Giorkas feat. Stereo Mike: «Watch My Dance»
Fryktelig skuffende fra Hellas, som i år sender en pompøs og overprodusert mellomting mellom rap og gresk ballade. Det hele ender dessverre opp som en gresk tragedie. Synd å si det, men Stereo Mike voldtar det som kunne vært noe bra.

10) RUSSLAND: Alexey Vorobyov: «Get You»
Joa, 23 år gamle Alexey Vorobyov kan både danse og se bra ut mens han holder på med scenegymnastikk. Men denne svenskproduserte maskinlåten fremstår også som sjelløs og glatt. «Get You» vil garantert sanke poeng i årets konkurranse, kanskje ikke først og fremst på grunn av kvaliteten på låten. Det vanker forøvrig minuspoeng til alle som roper "Do you feel my heart beat, Europe!".

11) FRANKRIKE: Amaury Vassili: «Sonniu»
  Pompøs og svulstig operapop modellert etter Vangelis. Amaury Vassili er en proff sanger, som ikke later til å treffe tonene helt i kveld. Dessuten befinner låten seg i samme høyde hele tiden. Ta de siste strofene av «My Heart Is Yours» og gang dem med 100, så skjønner du greia. Skuffende i kveld - men skiller seg ut. Fireren er svak.

12) ITALIA: Raphael Gualazzi: «Follia d'Amore»
 Det er naturlig nok knyttet store forventninger til Italias første MGP-bidrag siden 1997. Men en vinnerlåt er det nok ikke stødige Raphael Gualazzi fremfører her. Pent og jazzaktig, med stilige finesser (for eksempel skriket som glir over til saxofon-brekk), men trolig for spesiell til å hevde seg. Låten virker bedre etter ti gjennomlyttinger, og det hjelper lite i MGP.

13) SVEITS: Anna Rossinelli: «In Love For A While»
Småsøtt, nynnbart og litt kjedelig om kjærlighet. Den sveitsisk-polske vokalisten, 23 år gamle Anna Rossinelli, har en god og kraftig stemme, men er glad i vokalonani. Perfekt låt for en reklame for lettsmør. 

14) STORBRITANNIA: Blue: «I Can»
Overprodusert boybandlåt fra ikke ukjente Blue. Greit nok, men griper ikke. Til tider komisk selvhøytidelig, krampeaktig og falsk. Likevel ikke helt uten feng - og vil sikkert kunne kapre en del poeng.

15) MOLDOVA: Zdob si Zdub: «So Lucky»
Det eneste som redder denne «låten» fra en ener, er noen sekunder med klassisk balkantrøkk mot slutten av låta - samt damen på etthjulsykkel som virker dyktig på det hun gjør. Resten av låten fremstår dessverre bare som masete fyllevrøvl ropt ut av menn i morsomme hatter.

16) TYSKLAND: Lena: «Taken By A Stranger»
 Fallhøyden til Lena er enorm ett år etter at hun vant for Tyskland. Nå skal hun forsvare Tysklands ære med en låt delvis skrevet av norske Monica Birkenes. Dette er en maktdemonstrasjon av fjorårets vinner som viser at hun virkelig er en artist. «Taken By A Stranger» er mystisk, mørk og forførende. Men er den for spesiell for TV-seerne?

17) ROMANIA: Hotel FM: «Chang
I og for seg sjarmerende, fint og nynnbart musikalnummer fra britiske David Bryan og hans band. Men den rumenske gladlåten «Change» fremstår også som temmelig utdatert. Legg musikk på en av Obamas taler, så har du teksten. Vokalist Bryan er glad i å høres ut som en aksellererende motorsykkel når han uttaler enkelte ord.

18) ØSTERRIKE: Nadine Beiler: «The Secret Is Love»
Ok ballade som bygger seg fint opp til å bli en rulletekstlåt til en Disneyfilm hvor savannens løver forsvinner mot solnedgangen før slutteksten begynner å rulle over lerretet. 20 år gamle Nadine Beiler synger pent og pyntelig med bra vokal, og av årets kjedelig ballader er denne en av de absolutt bedre. Denne har tidligere fått en treer. I kveld får hun en firer.

19) ASERBAIDSJAN: Eldar Gasimov og Nigar Jamal: «Running Scared»
Behagelig, iørefallende og lite utfordrende pop fra landet som så inderlig håper å vinne Eurovision Song Contest en gang. Running Scared er en velprodusert, moderne og litt falsk låt, hvor 21 år gamle Eldar og 30-år gamle Nigar synger om å løpe - mens de står i ro.Fireren er velvillig.

20) SLOVENIA: Maja Keuc: «No One»
Pretensiøs uptempo-ballade fra Slovenias svar på Christina Aguilera. Helt grei låt, godt sunget, men mangler både det lille og store ekstra som kunne redde låten fra forglemmelsens nådeløse slør.

21) ISLAND: Sigurjón's Friends: «Coming home»
Muligens var det mange sympatistemmer som brakte denne låten til topps i den islandske finalen. Sigurjón Brink, som skulle synge låten, døde nemlig i januar i år. Selv om et dødsfall er et dårlig utgangspunkt for å velge en låt, er «Aftur Heim» en sympatisk og iørefallende stringswing låt - supert og sjarmerende fremført i kveld. Skiller seg ut og blir bare bedre og bedre.

22) SPANIA: Lucía Pérez: «Que Me Quiten Lo Bailao»
25-år gamle Lucia Perez leverer både sikkert og visst i denne lystige og fengende sommerhiten. Særlig refrenget setter seg på hjernen. Absolutt nynnbart, men likevel for repeterende og lite utfordrende til at det virkelig imponerer. Danserne leverer forøvrig en alt for koreografert dans som bare virker komisk.

23) UKRAINA: Mika Newton: «Angely»
Mika Newton får ha meg unnskyldt, både hun og låten kommer helt i skyggen av den fantastiske sand-kunstneren Kseniya Simonova som illustrerer låten fortløpende underveis. Det hadde kanskje vært en ide å sende Simonova til finalen lørdag, og la resten av den inderlige hjerte-smerte låten være.

24) SERBIA: Nina: «Čaroba
Serbisk retroflørt fra 21 år gamle Nina Radojčić. I og for seg pent og pyntelig og bra nok sunget, med fint brekk mot slutten og stilig scenedekor. Men til tross for at den musikalsk sett ikke er verst, appellerer den trolig mest til spesielt interesserte. Treeren er sterk.

25) GEORGIA: Eldrine: «One More Day»
Georgia har æren av å avslutte årets konkurranse med finalens hardeste låt. Dette bidraget har kommet seg etter at de byttet ut vokalisten med en dame som kan synge. Problemet med det er at det nå blir ekstra tydelig at den sinte rockelåten ikke er mye å rope hurra for.
 
Populært