Meny

Fem års fengsel for opposisjonspolitiker i Hviterussland

Den tidligere presidentkandidaten Andrej Sannikov satt i bur i rettssalen da han mottok dommen på fem års fengsel i Hviterussland lørdag. Foto: REUTERS / Julia Darashkevich / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Hviterusslands mest kjente opposisjonsledere, Andrej Sannikov, er dømt til fem års fengsel.

57-åringen ble lørdag funnet skyldig i å ha organisert masseprotester i forbindelse med en demonstasjon på valgdagen i desember. Han har benektet anklagene.

Sannikov er en av de viktigste utfordrerne til landets leder, Aleksandr Lukasjenko.

– Politiske fanger

USA fordømmer dommen som politisk motivert.

– Vi anser de fem presidentkandidatene og andre aktivister, som blir stilt for retten etter presidentvalget 19. desember, for å være politiske fanger, sa Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet. Han ber Hviterussland om umiddelbart å sette fri alle politiske fanger.

Banket opp

Sannikov ble pågrepet sammen med flere andre presidentkandidater under en massedemonstrasjon i Minsk i protest mot presidentvalget. Han sier han ble banket opp av politiet og havnet på sykehus etter demonstrasjonen.

Lukasjenko fikk offisielt 80 prosent av stemmene ved valget, men opposisjonen anklaget Lukasjenko for valgfusk, og utenlandske observatører mente valget ikke var fritt.

Sannikov skal sone i et høysikkerhetsfengsel, ifølge dommen. Fire andre ble idømt fengselsstraffer opptil tre og et halvt år.

Kone i husarrest

Også Sannikovs kone, journalisten Iryna Khalip, er blitt forfulgt av myndighetene, og sitter nå i husarrest.

Sannikov var tidligere statssekretær i utenriksdepartementet men gikk av i protest mot presidentens opptreden i 1996. Han grunnla opposisjonsbevegelsen Charter 97. Lukasjenko omtales som Europas siste diktator.

Les flere nyheter

Populært