Meny

Etterlyser ny revolusjon

Demonstranter aksjonerer i Tunis forrige helg. Tunisisk politi brukte tåregass for å få en slutt på det fire dager lange oppstanden mot den midlertidige regjeringen. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden og demonstrasjonene i Tunisia gir seg ikke, selv fire måneder etter at folkeopprøret førte fram. Situasjonen tærer på folks tålmodighet, og enkelte frykter at valget i juli ikke blir noe av.

– Vi kan ikke bygge demokrati i en atmosfære som er forgiftet av vold, sier Slim, en kelner som jobber i Tunis’ hovedgate Habib Bourguiba som var sentrum for vinterens demonstrasjoner mot det autoritative regimet. I dag er protestene rettet mot den midlertidige regjeringen som skal forvalte landet inntil et demokratisk valg blir gjennomført – etter planen i løpet av sommeren.

De to forrige interimsregjeringene ble oppløst fordi demonstrantene som presset fram Zine el Abidine Ben Alis avgang i januar, mente ministrene sto den tidligere presidenten for nær.

– På vei mot usikkerhet

Mange tunisiere deler kelneren Slims syn, inkludert statsminister Beji Caid Sebsi som har ymtet frampå at det kan være nødvendig å utsette valget etter at en 25 år gammel mann ble drept i nye sammenstøt med soldater forrige helg.

Tunisiere skal i utgangspunktet til valgurnene 24. juli for å vedta en ny grunnlov.

– Vårt land er på vei mot usikkerhet. Vi må umiddelbart velge en president slik at vi kan redde det. Jeg føler at jeg lever på okkupert territorium, og vi må få en slutt på denne situasjonen, sier restauranteieren Mohamed Salah.

600 arrestert

Tunisia var gnisten som satte fyr på store deler av Midtøsten og Nord-Afrika, men landet har siden slitt med å komme seg på beina igjen.

Statsledelsen er skjør, arbeidsledigheten er fortsatt et stort problem og økonomien er ventet å vokse svært lite i år.

Denne uken ble 600 mennesker arrestert, og uro i Tunis’ forsteder har blusset opp til tross for at det ble innført et nattlig portforbud forrige uke.

Unge menn har satt fyr på banker, butikker og politistasjoner og har plyndret flere steder.

– Vi trenger en revolusjon som følger revolusjonen, sa opprører Abdourahim Jalouli tidligere denne uken. (©NTB)

Populært