Meny

Ny dansk alkoholtrend overrasker

Stadig flere danske ungdommer lar ølen stå i butikkhylla, viser en ny undersøkelse (foto: Colourbox).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikler om dansk ungdoms ville alkoholforbruk er ingen sjelden vare. Men denne gangen er det annerledes. Alkohol skal være i ferd med å bli uhipt.

Sannheten er nemlig at den danske ungdomsgenerasjonen drikker markant mindre i dag enn for få år siden, skriver Information.

En undersøkelse utført blant 15 åringer i 2002 viste at 50 prosent av guttene og 39 prosent av jentene drakk alkohol hver uke. En tilsvarende undersøkelse fra 2010 viser derimot en helt ny trend. For guttene har tallet sunket til 28 prosent, mens kun 19 prosent av jentene drikker regelmessig. Med andre ord ser man nesten en halvering i ungdommens alkoholforbruk. Det var 5.000 skoleelever som ble spurt i undersøkelsen som er utført av danskenes institutt for folkehelse.

– Prioriterer karriere

Forklaringen ligger i at de unge prioriterer karriere og vil vise at de har kontroll over sitt eget liv, mener forskningsleder Jens Christian Nielsen ved Center for Ungdomsforskning i København.

– De vil signalisere at de har orden på alt. Og det er ikke kult å ligge og rulle rundt i sitt eget oppkast, sier Nielsen til avisen. Han tror sunnhetsbølgen og et ønske om en veltrent kropp er en av årsakene til den nye trenden.

Les også: Gikk tom for øl - ringte nødnummeret

Fra i vår ble det forbudt for ungdom under 18 år å kjøpe alkohol med en alkoholprosent på mer enn 16,5 prosent. Aldersgrensen for kjøp av alkohol ble satt til 16 år i 2004.

Hipster-trend

Det nye synet på alkohol skal ha hatt sitt utspring i hipster-miljøet, tror Jakob Demant som forsker på unges alkoholvaner ved universitetet i Aarhus.

Les også: Landet med verdens verste øl

– Hipsterne er i opposisjon til mainstream, og det mest kjente symbolet på ungdom i Danmark er drukkenskap. Denne kulturen ønsker ikke hipsterne å inkluderes i, sier Demant som understreker at dansk ungdom likevel drikker mye i forhold til unge i andre land.

– Når jeg hører noen som snakker om hvor mye de har drukket, tenker jeg bare «for en dust», sier Niclas Haumann som går i 9. klasse ved Nyboder skole i København, til Dagbladet Information. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært