Meny

Kvinne slipper soning etter å ha kjørt på Susanne Auke

Den 29 år gamle kvinnen som kjørte over slepte med seg da 13 år gamle Susanne Auke (bildet) under bilen sin, er dømt til 30 dagers betinget fengsel. Dommen falt i Drammen tingrett fredag. Foto: Morten Holm (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 29 år gammel kvinne ble fredag dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha kjørt over og slept med seg Susanne Auke (15) i 2009. Hun ble delvis frifunnet og slipper å sone i fengsel.

Den 29-årige kvinnen ble frifunnet for tiltalepunktet om uaktsom legemsbeskadigelse. Med betinget dom slipper hun å sone i fengsel. Hun slipper også oppreisningsansvar, men mister førerretten i Norge i halvannet år.

Aktors påstand var 60 dagers fengsel for kvinnen, som opprinnelig er fra Polen. Drammen tingrett la seg imidlertid på samme nivå som kvinnens forsvarer antydet ved fellende dom.

Les også: - Jeg husker at jeg ble slept

I dommen heter det at kvinnen opptrådte uaktsomt ved å holde for kort avstand til traileren som først kjørte over Susanne Auke. Men de mener ikke kvinnen ville hatt mulighet til å se at det lå et menneske i veibanen, selv om hun hadde ligget et par sekunder lengre bak.

Burde stanset

Kvinnen erkjente under rettssaken først straffskyld, men trakk dette siden delvis tilbake. Men hun erkjente at hun hadde forlatt en person i hjelpeløs tilstand og ble dømt for dette.

I straffeutmålingen la retten vekt på at den nå 29 år gamle kvinnen ikke foretok seg noe, men kjørte helt hjem, da hun merket at hun kjørte over noe.

Les også: Trodde Susanne var død etter påkjørselen

– Ut fra rene trafikale hensyn mener retten at tiltalte burde ha stanset opp og sjekket hva som hadde kommet inn under bilen ved første anledning, skriver Drammen tingrett, som mener dette ville gjort Susanne Aukes skader mindre alvorlige.

Kvinnen vedtok dommen på stedet.

Les gså: Politiet tror kvinnelig bilfører fikk sjokk

– Hun er lettet over rettens avgjørelse. Hun er forberedt på at denne saken kommer til å plage henne i lang tid, men møtet med Susanne gjør det nok litt lettere å komme videre, sier hennes forsvarer, advokat Jan Kildahl, til NTB.

Bærer ikke nag

Susanne Auke ble først påkjørt av en lastebil før hun havnet under bilen til tiltalte i Røyken i Buskerud 18. juni 2009. Jenta, som da var 13 år, ble slept av gårde i alt 4,4 kilometer og fikk livstruende skader.

Hun sliter fortsatt med senvirkninger etter ulykken, men følger nå vanlig undervisning i tiendeklasse på ungdomsskolen.

Les også: Susanne (13) har våknet

Auke og den tiltalte sjåføren møttes for første gang under rettsbehandlingen. Den høygravide 29-åringen og mannen kom bort til henne og faren i en av pausene og hilste på henne.

– Det var ganske godt for meg å se henne. Jeg synes det var bra at hun kom bort til meg, for jeg hadde tenkt å hilse på henne likevel, sa Auke. 13-åringen fortalte at hun ikke er bitter eller sint på 29-åringen.

Les også:

«Mirakeljenta» Susanne går igjen

Susanne (13) lå under bilen i 45 minutter

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært