Meny

Siv Jensen:

– Norge er ikke verdens sosialkontor

Partileder i Frp, Siv Jensen, holdt tale under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen slo til lyd for sterk innstramming av trygderettigheter og et kraftig skille mellom norske borgere og andre da hun åpnet landsmøtet på Gardermoen fredag.

I en tale som gikk i kjente Frp-spor varslet hun at partiet vil komme med forslag for å hindre at utenlandske borgere automatisk får de samme ytelsene som nordmenn.

– Vi godtar ikke at Norge skal stå fram som verdens sosialkontor. Vi vil foreslå en kraftig innstramming av trygderettighetene og skille kraftig mellom dem som er norske borgere og dem som ikke er det. Tiden er over for at man bare skal sette foten på norsk jord for å ha fulle trygderettigheter, sa Jensen i fredagens åpningstale.

– Siste skanse

I sin tale fremholdt hun at Frp er enkeltmenneskets siste skanse i kamp mot systemer og byråkrati.

– Fremtiden vedtas ikke. Den skapes av mennesker som vil noe trass i systemer og byråkrater, sa hun.

Hun understreket gang på gang at politikk ikke handler om systemer, men om enkeltmennesker. Etter å ha understreket at Norge er et godt land å bo i for del fleste, fortsatte hun:

– Vi er påtvunget systemer som ikke virker. Det handler om at systemene er til for systemenes egen skyld, ikke for at man vil gjøre noen ting bedre. Det er ikke folket som skal endres, men systemene.

Hun trakk fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som et eksempel på at regjeringen skyver systemet foran seg når den har handlingsregelen som et mantra fremfor å investere oljeformuen i for eksempel veier og tiltak for lavere priser på strøm og bensin.

– Det er mulig å gjøre noe med det og vi vil gjøre det, sa hun til stor jubel.

Jensen trakk også fram det sosialdemokratiske toppmøtet som arrangeres i Oslo samtidig med Frps landsmøte.

– Man trenger ikke være der for å ane konklusjonene. Flere systemer nedover hodene til folk, sa Frp-lederen.

Større valgfrihet

Jensen etterlyste større valgfrihet, særlig innen eldreomsorgen og advarte mot å la systemene komme i veien.

Hun gjentok Frps syn om at retten til en verdig eldreomsorg skal lovfestes, på samme måte som alle barn har rett til skolegang.

– Regjeringens vedtak om en verdighetsgaranti er ikke verdt papiret den er skrevet på uten sanksjonsmuligheter. Nå er det nok. I alle år har vi slåss for å sette eldre mennesker foran systemer. Det handler om vilje og den viljen har Frp, understreket Jensen.

Ny arbeidsdag

I et resolusjonsforslag til landsmøtet blir det blant annet foreslått lengre normalarbeidsdag og overtid uten betaling. I sin tale gikk partilederen inn for endringer i arbeidsmiljøloven, men ikke i samme grad som resolusjonsforslaget.

– Det handler ikke om å frata folk rettigheter. Det handler om at de som ønsker det skal få jobber mer, også overtid som de skal ha betalt for. Hva er det som gjør nordsjøturnus bra på vann, men galt på land, spurte hun.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Populært