Meny

– Såret Gaddafi er på flukt

Muammar Gaddafi gestikulerer under en tale som ble sendt på libysk fjernsyn onsdag denne uka. Foto: Reuters/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyas leder Muammar Gaddafi er såret og har flyktet fra Tripoli, hevder Italias utenriksminister Franco Frattini. Selv sier Gaddafi at han har gjemt seg et sted ingen kan finne ham.

Frattini sa fredag at han var blitt informert av den katolske biskopen i Tripoli, Giovanni Innocenzo Martinelli, om at Gaddafi høyst trolig var blitt såret i et NATO-angrep torsdag, og at han sannsynligvis har reist fra Tripoli og oppholder seg på et ukjent sted utenfor byen.

Bare noen timer etter Frattinis oppsiktsvekkende uttalelser stilte Gaddafi selv opp på libysk fjernsyn.

– Jeg sier til dere feige korsfarere at jeg er et på sted dere ikke kan nå meg og drepe meg, sa Gaddafi i sin korte TV-tale, der han også fordømte NATO-angrepet mot hans boligkvarter i Tripoli torsdag kveld. Ifølge libyske talsmenn ble minst tre personer drept i angrepet.

– Nonsens

Det er imidlertid uklart om TV-talen er tatt opp i Tripoli, eller hvor Gaddafi faktisk oppholder seg.

En talsmann for libyske myndigheter avviste raskt påstandene om at Gaddafi er såret og betegnet det hele som «nonsens», melder TV-kanalen Al Arabiya.

– Lederen er ved godt mot. Han leder landet fra dag til dag. Han er ikke skadd i det hele tatt, sier talsmann Mussa Ibrahim.

Amerikanske myndigheter opplyste fredag kveld at de ikke har informasjon som bekrefter at Gaddafi er såret.

Arrestordre

Samtidig opplyste kilder i Den internasjonale straffedomstolen ICC til en spansk radiostasjon at domstolen er i ferd med å utstede arrestordrer på Gaddafi, hans sønn Saif al-Islam og sjefen for det libyske regimets sikkerhetstjenester, Abdullah al-Zanussi.

ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampo sa mandag at det er disse tre man antar har det største ansvaret for forbrytelser mot menneskeheten som er begått på libysk territorium etter 15. februar 2011.

Ber om penger

Libyske opprørere kom fredag til USA for å be både om penger og diplomatisk anerkjennelse.

Lederen for opprørernes overgangsråd, Mahmoud Jebril, skulle møte sikkerhetsrådgiver Tom Donilon og andre embetsmenn, ifølge en kunngjøring fra Det hvite hus.

Ansikt utad

Jebril, som er utdannet i USA, er blitt opprørernes ansikt utad. Han har bedt USA om å frigi om lag 180 millioner dollar som Libyas leder Muammar Gaddafi har plassert i amerikanske verdipapirer, og som på grunn av krigen er sperret av amerikanske myndigheter.

Opprørerne sier de trenger pengene raskt for å kunne utbetale lønninger og drive områdene de har kontroll over.

Blir de anerkjent som Libyas legitime myndigheter, vil de også få tilgang til de pengene den libyske staten har plassert i utlandet.En FN-resolusjon har gitt verdenssamfunnet mandat til å bruke alle nødvendige midler for å beskytte sivile. USA, Frankrike og Storbritannia har imidlertid sagt at de vil fortsette krigføringen fra luften til Gaddafi-regimet er fjernet.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Populært