Meny

Nobelprisvinner går av

Nobelprisvinner Muhammad Yunus (i midten) kommer ut av høyesterettsbygningen der han anket beslutningen om å fjerne ham fra sin stilling i Grameen Bank. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bangladesh’ vinner av Nobels fredspris, Muhammad Yunus, har gått av fra mikrokredittbanken han bidro til å grunnlegge.

Yunus går av en uke etter at han tapte en juridisk strid om oppsigelsen, som ble støttet av regjeringen, melder AFP.

Yunus vant Nobels fredspris i 2006 for sitt arbeid med å gi fattige i Bangladesh mikrokredittlån slik at de kunne opprette egne virksomheter.

Han sier han vil gå av som administrerende direktør i Grameen Bank og at visedirektøren Nurjahan Begum vil ta over.

- Jeg går til dette skrittet (…) for å hindre unødig forstyrrelse av aktivitetene til Grameen Bank, skriver han i et brev som ble offentliggjort sent torsdag.


Les også: Yunus går til sak

- For gammel

Yunus (70) ble fjernet som sjef for mikrokredittinstitusjonen 2. mars av sentralbanken da han var over den lovpålagte pensjonsalderen.

Han trosset ordren ved å anke oppsigelsen, en anke som ble avvist av landets høyesterett 5. mai.

Etter dommen, som ikke kan ankes, har ansatte og styremedlemmer ved Grameen Bank uttalt at de har blitt slått eller truet for å tvinge dem til å stanse kampen for Yunus’ gjeninnsettelse.

Yunus sier han håper at hans avgang vil «sikre at mine kolleger og våre åtte millioner medlemmer, og eierne av banken, ikke utsettes for noen problemer i utførelsen av sitt arbeid», skriver han.

Les også: Yunus sparket fra Grameen Bank

«De fattiges bankmann»

Regjeringen vurderer nå anbefalingene fra et granskingsorgan om en radikal omstrukturering av Grameen Bank og dens søsterselskap, inkludert en gjennomgang av styresammensetningen.

- Jeg håper Grameen Bank vil fortsette å virke med sin uavhengighet og karakter inntakt… og gå mot enda større suksess, la Yunus til.

Tilhengere sier Yunus, kjent som «de fattiges bankmann», har blitt gjort til offer av Bangladesh’ statsminister Sheikh Hasina, som han krysset i 2007 da han for en kort periode opprettet et politisk parti under en periode med militært styre.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært