Meny

Advarer mot intervensjon i Syria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov frykter en militærintervensjon i Syria. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte fredag mot en utenlandsk intervensjon i Syria.
Han ber den syriske opposisjonen om ikke å forsøke og gjenta et «Libya-scenario».

- Vi er svært bekymret for at forsoningsprosessen, prosessen med begynnelsen på en dialog… blir forsinket ved at enkelte deltakere ønsker å tiltrekke utenlandske styrker for å støtte sine handlinger, sier Lavrov til russiske nyhetsbyrå ifølge AFP.

Lavrov uttalte seg under et besøk i det sentralasiatiske landet Kasakhstan. Han advarte mot en gjentakelse av «Libya-scenariet», der en vestlig koalisjon gjennomfører luftangrep mot regimemål i en militæroperasjon som volder Moskva stadig mer bekymring.

Les også: - Barbarisk undertrykkelse

Blokkerte uttalelse

I mars valgte Russland å avstå fra å stemme over FN Sikkerhetsråds resolusjon om Libya som autoriserte bruk av militære virkemidler for å beskytte sivile i landet.

Men Kreml har den siste tiden anklaget Vesten for å gå utover FN-mandatet og vikle seg inn i en fullskala militæroperasjon i Nord-Afrika.

Etter hvert som situasjonen i Syria har eskalert har Moskva støtt sammen med Vesten i FN hva gjelder Damaskus’ dødbringende aksjoner mot opposisjonelle demonstranter.

Russland blokkerte en foreslått uttalelse fra FNs Sikkerhetsråd som skulle fordømme volden.

Alliert

I et intervju med avisen Moskovskie Novosti denne uken beklaget Lavrov seg over at Vesten misbruker Russlands velvilje hva gjelder samarbeidet med Libya.

Han sier at fra nå av vil Moskva betrakte ethvert forsøk fra FN på å autorisere bruk av makt med «et digert forstørrelsesglass».

Analytikere forklarer også Russlands steile holdning om Syriaspørsmålet med et ønske om å bevare økonomiske og politiske bånd til en alliert fra Sovjettiden.

Observatører sier at der Libya ligger i periferien av den arabiske verden er Syria i hjertet av regionen, og enhver eskalering av uroen kan sende sjokkbølger gjennom hele Midtøsten.

Les flere nyheter

Populært