Meny

– Nøkkelhull legitimerer usunn mat

– Nøkkelhull legitimerer usunn mat
– Nøkkelhull legitimerer usunn mat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ernæringsprofessor Birger Svihus mener nøkkelhullet kan virke mot sin hensikt og legitimere usunn mat. Folk kan få en illusjon om at de spiser sunt, mener han.

Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, frykter at folk ser på nøkkelhullet som en velsigning og tror at man kan spise så mye man vil av nøkkelhullprodukter, skriver Bergens Tidende.

Nøkkelhullet skal hjelpe nordmenn til å velge sunnere.

Salgstallene viser at det er en suksess. Fra 2009 til 2010 økte salget av nøkkelhullprodukter med 9,3 prosent, og antall nøkkelhullsmerkede varer økte med 35 prosent, ifølge Helsedirektoratet.

– Folk er allerede forvirret når det gjelder sunn ernæring. Nøkkelhullet bidrar med mer forvirring. Folk vet ikke hvorfor noe har fått nøkkelhullmerking, sier ernæringsprofessoren.

– Merkingen er først og fremst et internt rangeringsverktøy innenfor matvaregrupper, noe som blant annet har gjort at en Grandiosa har fått merking fordi den er litt mindre usunn enn annen frossenpizza. For dem som sliter med et usunt kosthold, så er det ikke nok å erstatte vanlig pizza med nøkkelhullspizza, sier Svihus, som heller vil ha en ordning som rettes mot innholdet av fett, sukker og stivelse i form av kornprodukter.

– Det ville ha hjulpet folk til å få et energiinntak i samsvar med forbruket, sier Svihus.

Les flere nyheter her

Populært