Meny

Slik unngår du hudkreft

Det er sannsynligvis større helsegevinster enn helsetap forbundet med økt, forsvarlig soling og solariebruk, mener Johan Moan ved avdeling for Strålingsbiologi ved Institutt for Kreftforskning ved Radiumhospitalet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke bruk solarium som D-vitaminskilde, lyder rådet fra en internasjonal UV-konferanse.
Hovedkonklusjonene fra konferansen i København

- Hudkreft er forårsaket av UV-eksponering og er den mest utbredte kreftformen blant yngre og også eldre personer i flere land.

- Vi kan forebygge hudkreft ved å redusere overdreven UV-eksponering fra sol og solarier.

- Kreftrisikoen fra solarier bør begrenses ved å innføre forbud mot at barn under 18 år bruker solarium, og stille krav om kompetent bemanning.

- Solarier skal ikke brukes som D-vitaminkilde. Kosthold og naturlig sol vil normalt kunne gi tilstrekkelig med vitamin D.

- De som av medisinske årsaker har lavt D-vitaminnivå, bør konferere med lege.


Kilde: Dagens Medisin

Å bruke solarium for å skaffe kroppen nok D-vitaminer kan sammenlignes med å anbefale en pille med bivirkninger.

Det slo Kreftforeningen fast under den internasjonale UV-konferansen i København i forrige uke.

Det ble også konkludert med at det bør anbefales å innføre 18-årsgrense i solarier, samt krav om bemanning for å redusere kreftrisikoen.

Les også: Frykter illegale «solariebuler»

- Konferer heller med lege

Konferansen slo fast at det ikke bør brukes solarium for å få D-vitamin.

- De fleste får nok vitamin D i løpet av sommeren etter kun kort tid i sola. Ellers kan vi få tilstrekkelig gjennom kosten og kosttilskudd. De som av medisinske årsaker har vitamin D-mangel, bør konferere lege, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern til Dagens Medisin.

Trenger lite stråling

UV-eksponering er årsaken til hudkreft. Dette er ifølge forskerne på konferansen den mest utbredte kreftformen blant yngre og også eldre personer i flere land.

Nilsen forteller til Dagens Medisin at de fleste tilfeller av hudkreft kan forebygges ved å redusere overdreven eksponering fra sol og solarium.

Rådgiver i Kreftforeningen, Mona Stensrud, understreker at dette ikke betyr at man skal unngå solen hele tiden.

– Det var bred enighet om at vitamin D ikke er et problem i forhold til å beskyttelse seg. Det er ikke vist at vi trenger høye nivåer. Vitaminet dannes raskt, så det er lite UV-stråling som skal til, forteller hun.

Uenig

Ikke alle deler meningene som kom frem på konferansen i forrige uke.

Johan Moan ved avdeling for Strålingsbiologi ved Institutt for Kreftforskning ved Radiumhospitalet, skriver i et innlegg i Dagens Medisin at solarier og sommersol er meget gode D-vitaminkilder.

- Siden D-vitaminstatus er dårlig for mange mennesker i Norge, og siden det er store helsegevinster tilknyttet en god D-vitaminstatus, bør moderat soling og solariebruk ikke kategorisk frarådes.

Moan påpeker at det sannsynligvis er større helsegevinster enn helsetap forbundet med økt, forsvarlig soling og solariumsbruk.

- Helsefordelene med nok D-vitamin er mye større enn tidligere antatt. Både mentale og fysiske lidelser, som diabetes, hjerte- og karsykdommer, MS, kreft, ben- og muskelsykdommer, kan reduseres i omfang og styrke, fremholder Moan.

Les flere nyheter her

Populært