Meny

Berlin får gigantpark

Regula Luescher, som jobber på det statlige kontoret for byutikling i Berlin, presenterer vinneren av konkurransen om å utvikle Tempelhof Lufthavn på en utstilling i Berlin, 11. mai i år. Foto: AFP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berlins nedlagte flyplass Tempelhof skal gjøres om til en grønn oase. Transformasjonen fra betong til gress vil koste 500 millioner kroner og være ferdig i 2017.

(ABC Nyheter): Om seks år kan Berlins innbyggere og turister glede seg over et nytt grøntområde større enn Central Park i New York.

To skotske arkitektkontor har vunnet en internasjonal konkurranse om å gjøre den gamle hovedflyplassen Tempelhof om fra en grå betongflate til å bli en grønn oase i sentrum av den tyske hovedstaden, melder arkitekturnettstedet World Architecture News.

– Dette er et av de aller viktigste prosjektene i en av de mest dynamiske byene i Europa, forteller Daniel Reiser, som er prosjektleder i skotske Gross Max. Sammen med Sutherland Hussey vant de over 77 andre bidrag i den prestisjefulle konkurransen.

Hult mini-fjell

Vinnerforslaget, som blant annet inkluderer en paviljong og et hult fjell med klatrevegger på innsiden, vil beplante store deler av den tidligere flyplassen og bevare rullebanene som en arena for skateboardere og kite-surfere.

Også den kjente terminalbygningen, formet som en 1,2 kilometer lang halvmåne, vil bli bevart.

Da Tempelhof ble lagt ned høsten 2008 startet debatten om hva det enorme området midt i Vest-Berlin skulle brukes til.

ABC Nyheter har tidligere omtalt den tyske arkitekten Jakob Tiggers' spektakulære idé om å benytte den gamle flyplassen som fundament for et tusen meter høyt byfjell i sentrum av Berlin.

Les også: Vil bygge fjell i Berlin


I et intervju med Der Spiegel i 2009 beskrev den nå 37 år gamle arkitekten fra Berlin fjellet som verdens største ikon og attraksjon med alpinanlegg og fantastisk utsikt over hovedstaden.

Det var en grandios plan som altså ikke blir realisert, selv om de skotske arkitektene later til å ha vært inspirert av fjell-ideen, dog i mindre målestokk, i sitt vinnerforslag.

Alle flyplassers mor

Tempelhof har blitt beskrevet som alle flyplassers mor og ble bygget tidlig i 1920-årene. I 1934 bygde nazistene den enorme terminalbygningen som skulle representere inngangen til det tredje rikets hovedstad, Germania.

Fra luften skulle terminalen, som er verdens tredje største bygning, se ut som en ørn i svevet. Andre mener at den minner mer om en kleshenger.

Tempelhof ble kjent over hele verden da USA, Storbritannia og Frankrike startet Luftbroen med Tempelhof som base for å hjelpe Vest-Berlins innbyggere da Sovjetunionen blokkerte alle veier, kanaler og jernbaner til og fra byen for å sulte ut befolkningen i 1948-49.

Les flere nyheter her

Populært