Meny

- Vet svaret mandag

Taleregistratoren fra Air France-flyet som styrtet på vei fra Rio de Janeiro til Paris i juni 2009. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske etterforskere vil mandag vite om «de svarte boksene» som ble hentet opp fra Atlanterhavet, nærmere to år etter at et Air France-fly på vei fra Rio til Paris styrtet, fremdeles inneholder anvendelige data.
- Vi vil si hvordan tilstanden til de svarte boksene er. Vi vil kunne si om de er anvendelige eller om det trengs mer arbeid, sier direktør ved det franske byrået for luftfartssikkerhet BEA, Jean-Paul Troadec, til journalister torsdag, melder AFP.

Troadec sier han føler seg «rimelig trygg» på at de svarte boksene vil inneholde nyttig informasjon, selv om de har ligget på 3900 meters dyp i vraket av flight AF447 i 23 måneder.


Han kunne imidlertid ikke si hvor lang tid det ville ta BEA å konkludere om årsaken til ulykken på bakgrunn av dataene. Samtlige 228 passasjerer og besetning ble drept.

Les også: Lik hentet opp fra Air France-fly

Uklar årsak

Airbus A330-flyet styrtet på vei fra Rio de Janeiro til Paris 1. juni 2009.

Det var først i forrige måned etterforskere fant hoveddelen av vraket på dypt vann mellom Brasil og vestkysten av Afrika.

Etterforskerne sier årsaken til ulykken fremdeles er uklar, men foreløpige granskinger peker mot et problem med Airbus A330s luftfartssensorer, kalt pitotrør, som er antatt å ha frosset.

Siden ulykken har Air France erstattet pitotrørene på Airbusflåten med en nyere modell. Piloters fagforeninger og enkelte av ofrenes familier har anklaget flyselskapet for å ha reagert for sent på sikkerhetsadvarsler.

Se også: Her finner de den «svarte boksen»

Levninger

Både Airbus og Air France hevder de har reagert på korrekt vis, og begge selskapene avventer resultatet av BEAs etterforskning.

Bare omkring 50 av likene ble funnet like etter ulykken, og mange flere er antatt å være fanget i vraket.

Et ble hentet opp forrige uke av en fransk miniubåt.

De pårørende er delt om hvorvidt likene skal hentes opp. Noen ønsker å ta hånd om levningene til sine kjære, mens andre har forsonet seg med at de er begravd til sjøs.

Franske myndigheter har en miniubåt og et skip ved ulykkesstedet, men har advart om at likene er i skrøpelig forfatning etter to år under vann, og at ethvert forsøk på å hente dem opp kan bli komplisert.

Les flere nyheter

Populært