Meny

Løslatt tross nazidom

John Demjanjuk ankommer retten torsdag 12. mai i München sør i Tyskland. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

91 år gamle John Demjanjuk er dømt til fem års fengsel for medvirkning til drap på 27.900 jøder under andre verdenskrig. Likevel løslates han.
Retten i München fant det bevist at 91-åringen, kalt verdens mest ettersøkte nazist, var en av vaktene i utryddelsesleiren Sobibor, som de tyske nazistene etablerte i Polen i 1942.

Men på grunn av hans høye alder løslates Demjanjuk fra fengsel. Dommeren tok også hensyn til tiden Demjanjuk allerede har sittet fengslet, melder NTB.

– For oss er det viktigste at han ble dømt, sier Michael Thaidigsmann i Den jødiske verdenskongressen.

– Det er ikke opp til en organisasjon å si om han burde sitte i fengsel eller ikke.

Demjanjuk ble i 2009 deportert fra USA, der han hadde bodd i flere tiår etter andre verdenskrig, melder AFP.

Han lyttet til dommen fra sin rullestol og ble siden flyttet til en båre i rettssalen. Da dommen ble lest opp oversatte en tolk til ukrainsk for Demjanjuk, som beholdt sine mørke briller på og satt urørlig.

Påtalemyndighetene hadde bedt om en dom på seks år, og forsvaret ba om frikjennelse.

Demjanjuks advokat sa før dommen ble lest opp at han planla å anke.

Demjanjuk ble brakt til den fullsatte rettssalen i rullestol torsdag, som vanlig.

Han hadde på seg en lyseblå baseballue, mørke briller og en grønn jakke han tok av etter ankomst.  Mens han drakk et glass vann ble han flyttet til en seng i rettssalen og lot siden til å sove.

Under møtet torsdag morgen ble han gitt en siste sjanse til å snakke i retten, men takket nei.

Les også: Tredje mest etterlyste død

Den røde hær

Demjanjuk har vært taus i løpet av de 18 månedene rettssaken har pågått. Han har sittet i en rullestol eller ligget på en båre. Helsetilstanden hans var ofte en kilde til bekymring under rettssaken, og førte til stadige forsinkelser.

Den tidligere soldaten i Den røde hær ble tatt til fange av tyske styrker i 1942 og sendt til en krigsfangeleir før han fikk arbeid som vakt i en dødsleir.

Påtalemyndigheten har argumentert for at dersom han jobbet som leirvakt var han per definisjon skyldig i å ha bidratt til drap på alle jødene som ble sendt dit på dette tidspunktet.

Den høyt profilerte rettssaken blir betraktet som en av de siste der en mistenkt nazistisk krigsforbryter er med.

Les også: Mistenkt nazivakt tiltalt for 430.000 drap

Emigrerte til USA

Den har ført til mye sjelegransking om temaet forsinket rettferd.

Det har også blitt stilt spørsmål ved at den tiltalte er en ukrainskfødt krigsfange som blir stilt for retten i landet som stod bak Holocaust.

Han er den første utlendingen som blir dømt for nazistiske krigsforbrytelser i Tyskland. Hans advokat, Ulrich Busch, har beskrevet ham som «et offer for Tysklands justissystem».

Tiltalte, som sier han forble krigsfange til krigen var over i 1945, emigrerte senere til USA der han giftet seg, fikk barn og jobbet som bilmekaniker.

Han er nå statsløs etter å ha mistet sitt amerikanske statsborgerskap for å ha løyet i innvandringssøknaden sin, før han ble deportert til Tyskland der han har sittet fengslet de to siste årene.


Tidligere sonet han nærmere åtte år i et israelsk fengsel, fem av dem i en fengselsavdeling for dødsdømte etter å i 1980 ha bli funnet skyldig som den særlig sadistiske vakten «Ivan den grusomme» ved Treblinka, en annen dødsleir.

Israelsk høyesterett omgjorde senere denne dommen og beordret ham løslatt på grunnlag av at han trolig hadde blitt feilidentifisert.

Les også: «Verdens mest ettersøkte nazist» for retten


Identitetskort

Serge Klarsfeld, en fransk advokat og nazijeger, har uttrykt frustrasjon med rettssaken, og sier den ikke har lykkes i å gi nye detaljer om saken og ikke kunne bevise Demjanjuks direkte medvirkning til drapene.

- Alle vitnene er døde og det finnes ingen dokumenter siden han bare var en liten fisk, sier Klarsfeld til AFP.

Om han blir kjent skyldig vil det «åpne dørene for anklager om urett», la han til.

Mye av påtalemyndighetens sak avhenger av om et identitetskort, nummer 1393, lagd av SS til en Ivan Demjanjuk som ble lært opp av dem til å bli fengselsvakt og sendt til Sobibor, er ekte og tilhørte tiltalte.

Forsvarets insisterer på at det er en forfalskning, og legger til at ingen vitner har kunnet plassere ham i leiren.


Cornelius Nestler, advokat for slektninger av dem som ble drept ved Sobibor, sier Tyskland var forpliktet til å straffeforfølge Demjanjuk selv om forbrytelsene ble begått for flere år siden.

- Rettssystemet og samfunnet har ikke rett til å ignorere fakta, å si at vi bare ikke vil se på dette lenger, slik det brukte å være tilfelle på 50- og 60-tallet da mye av samfunnet og rettssystemet følte det på den måten, sier han.

Les flere nyheter her

Populært