Meny

16 drept i Jemen

Sikkerhetsstyrkene i Jemen åpnet onsdag ild mot tusenvis av demonstranter som marsjerte mot regjeringens hovedkvarter i Sana’a. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldater i Jemen skjøt mot menneskemengder på flere tusen som krevde president Ali Abdullah Salehs avgang. Minst 16 ble drept og flere hundre såret.
Ved den største demonstrasjonen, i hovedstaden Sana’a, skjøt og drepte sikkerhetsstyrker og politifolk i sivil 12 mennesker i et forsøk på å spre demonstranter på vei fra universitetsplassen i Sana’a til regjeringens hovedkvarter onsdag, sier medisinsk personell og vitner ifølge AFP.

Tapstallene kan øke, da ti av de 226 demonstrantene som ble såret er kritisk skadd, mens ytterligere 141 er såret av skarpe gjenstander og batonger og 735 har inhalert tåregass, sier helsepersonell.

Dissidentgeneral

Politiet skjøt og drepte også to demonstranter i byen Taez sør i landet, og ytterligere to i byene Dhamar og Hudayda.

«Folket vil marsjere til palasset» til Jemens president, ropte demonstrantene, i det som lot til å være en opptrapping av den 15 uker lange kampen for å kaste Saleh, som har vært ved makten siden 1978.

Panserstyrker ledet av dissidentgeneralen Ali Mohsen al-Ahmar har satt opp sperringer omkring universitetsplassen i Sana’a, omtalt som «Forandringsplassen» siden demonstrasjonene begynte, for å beskytte demonstrantene mot mulige angrep fra lojalistiske styrker.

Overgangsavtale

Den siste eskaleringen skjer etter at naboland i Gulfen har bedt alle parter i Jemen om å undertegne en overgangsavtale med sikte på å gjøre slutt på den politiske blodsutgytelsen.

Ifølge avtalen skal Saleh gå av innen 30 dager. Saleh har utsatt avtalen ved å nekte å undertegne som president, men snarere som leder av det regjerende Folkets kongress, i motsetning til opposisjonens krav.

Planen går ut på dannelsen av en nasjonal enhetsregjering der Saleh overfører sin makt til visepresidenten og går av etter 30 dager, en dag etter at parlamentet vedtar en lov som gir ham og hans rådgivere immunitet.

Omkring 170 mennesker har blitt drept i demonstrasjoner mot regjeringen siden slutten av januar.

Les flere nyheter

Populært