Meny

- Barbarisk undertrykkelse

Syriske soldater i pansrede kjøretøy på vei ut fra byen Daraa sør i landet 5. mai. Bildet stammer fra det statlige nyhetsbyrået SANA. Foto: Scanpix/AP Photo/SANA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske sikkerhetsstyrker fortsetter å knuse opptøyene i landet by for by. «Barbarisk» sier amerikanske myndigheter.

Tusenvis av studenter trosset sikkerhetsstyrkene for å gjennomføre demonstrasjoner i Syrias nest største by Aleppo sent onsdag.

De ble spredd av lojalister som veivet med batonger, og personell fra sikkerhetsstyrkene, sier en rettighetsaktivist til AFP.

Minst 19 sivile ble drept onsdag da soldater og ukjente væpnede menn angrep sentra for protestene rundt om i landet.

Gutt (8) døde

Det ble skutt granater og med automatgevær enkelte steder, andre områder ble omringet av stridsvogner, ifølge opplysninger fra menneskerettighetsaktivister.

Blant de døde var en åtte år gammel gutt, sier lederen for Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter i Syria, Ammar Qurabi, til AFP.

Snikskyttere tok livet av 13 mennesker, blant disse barnet, i landsbyen al-Harra nær byen Daraa sør for Damaskus, der mange av protestene har foregått, sier Qurabi.

Les også: - Syriske stridsvogner rullet inn i Banias

Homs og Daraa

Stridsvogner tok livet av fem mennesker i Baba Amr-nabolaget i utkanten av industribyen Homs. En annen sivilist ble drept i Jassem nær Daraa.

To soldater ble drept og fem andre såret i sammenstøt med «væpnede terrorgjenger» i protestbyene Homs og Daraa, meldte det statlige nyhetsbyrået SANA.

De dødelige sammenstøtene skjedde mens soldater og sikkerhetsstyrker «pågrep flere dusin ettersøkte menn og beslagla store mengder våpen og ammunisjon i Bab Amr-nabolaget i Homs» og i Daraa.

En annen menneskerettighetsaktivist sier ild fra granater og automatvåpen rystet Homs, Syrias tredje største by.

Hæren fortsatte også aksjonene i Middelhavsbyen Banias, der de lette etter «arrangører av demonstrasjoner som ennå ikke er pågrepet», sier Rami Abdul Rahman i den London-baserte organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Les også: - Demonstranter drept i flere syriske byer

- Barbarisk

Mellom 600 og 700 mennesker har blitt drept og minst 8000 pågrepet siden protestene begynte i midten av mars, sier menneskerettsgrupper.

Syriske myndigheter insisterer på at de er ute etter «væpnede terroristgjenger».

I Washington fordømte utenriksdepartementet hærens aksjon som «barbarisk».

Syriske myndigheter «fortsetter med sine voldelige aksjoner mot fredelige demonstranter», sier utenriksdepartementets talsmann Mark Toner.

- Disse undertrykkende tiltakene, den pågående kampanjen med tilfeldige arrestasjoner, å nekte sårede medisinsk hjelp og inhumane forhold for fanger, er barbariske tiltak som er ensbetydende med kollektiv avstraffelse av uskyldige sivile.

Toner la til at «‘Barbarisk’ er ikke et ord vi bruker her veldig ofte», men i dette tilfellet «er handlingsrommet i ferd med å lukke seg for den syriske regjeringen når det gjelder å skifte fokus fra regelrett undertrykkelse til å møte folkets legitime krav».

Les også: Opposisjonsleder pågrepet i Syria

Ringvirkninger

Analytikere mener Obamas regjering fremdeles er motvillig til å be om en slutt på Assads stadig mer voldelige og undertrykkende regime av frykt for at en revolusjon i Syria kan spre kaos til en viktig del av Midtøsten med alvorlige følger for Libanon, Iran og andre land.

Russland, en tradisjonell alliert av Damaskus, avviste forespørslene om et spesielt møte i FNs Sikkerhetsråd for å fordømme hærens aksjoner i Syria.


I lys av den vedvarende volden har FNs byrå for palestinske flyktninger avbrutt sin innsats for 50.000 mennesker i sentrum av og sør i Syria, mens FN-sjef Ban Ki-moon ba om slutt på bruk av «overdreven makt».

- Jeg ber igjen president (Bashar) Assad om å lytte til ropene om reform og frihet og å avstå fra overdreven bruk av makt og massepågripelser av fredelige demonstranter, sa FNs generalsekretær til journalister i Genève.

Sanksjoner

EUs sjef for utenrikspolitikk, Catherine Ashton, sier EU vil vurdere nye sanksjoner mot Assads regime denne uken etter å allerede ha peilet inn hans indre sirkel.

«Vi begynte med 13 mennesker som var direkte involvert» i å slå ned på demonstrasjonene, sa hun til europeiske parlamentsmedlemmer som krevde svar på hvorfor Assad har unnsluppet sanksjoner.

- Vi vil vurdere saken på nytt denne uken, la hun til.

- Jeg kan forsikre dere om at min intensjon er å legge maksimalt politisk press på Syria.

- Ny valglov

Regjeringen i Syria sier det er nedsatt en kommisjon som innen to uker skal skrive en ny valglov som møter «internasjonale krav», melder SANA.

- Vårt mål er å skrive en valglov som ligner de beste lovene i verden, sier visejustisminister Najm al-Ahmad.

Demonstrantene krever frie valg, løslatelsen av politiske fanger, grunnlovsendringer som vil frarøve Baathpartiet sitt hegemoni over Syria samt nye lover for mediene og politiske partier.

I forrige måned, under press fra det internasjonale samfunn, opphevet Assad unntakslovgivningen som har vært på plass i nærmere fem tiår. Men de hardhendte inngrepene mot demonstrantene har fortsatt med uforminsket styrke.

Les flere nyheter her

Populært