Meny

POT hadde spionrapport om nytt Treholt-vitne

Arne Treholt på tiltalebenken i februar 1985. Nå viser det seg at også politimannen som bisto aktoratat, hadde vært i Overvåkningspolitiets søkelys. Det kommer frem i et avhør hos Gjenopptakelseskommisjonen. Arkivfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkningspolitiet hadde en egen spionrapport om politimannen som bisto aktoratet i Treholt-saken. Nå skal han vitne for Gjenopptakelseskommisjonen.

- Dette er helt ukjent for meg, sier Odd Berner Malme. Foto: Den norske FN-delegasjonen/Flickr- Dette er helt ukjent for meg, sier Odd Berner Malme. Foto: Den norske FN-delegasjonen/Flickr

Under rettsaken mot Arne Treholt fungerte Odd Berner Malme som bindeledd mellom overvåkningspolitiet POT (dagens PST) og aktoratet.

Nå er han innkalt som nytt vitne i den pågående granskningen av påstått bevisjuks.

I et tidligere avhør har det dukket opp en oppsiktsvekkende opplysning om mannen som har vært assisterende politidirektør og som i dag er tilknyttet den norske FN-delegasjonen.

Spionrapport

Det man ikke har visst inntil nå, er at POT skrev en egen spionrapport om nettopp Malme og en mulig kontakt med GRU - den militære etterretningstjenesten i det daværende Sovjetunionen.

- Dette er helt ukjent for meg. Jeg kan ikke kommentere noe av dette, sier Odd Berner Malme selv om rapporten som ble skrevet under Den kalde krigens spente år.

Malme sier til ABC Nyheter at det er avtalt at han skal vitne for Gjenopptakelsekommisjonen.

Det skal skje på telefon fra New York der han nå jobber.

Les også: POT-bilder kan hjelpe Treholt

Han er et av vitnene som Treholts advokat Harald Stabell etterlyste og ønsket avhørt før kommisjonen trekker sine konklusjoner.

Stabell mener Malme sto sentralt i etterforskningen før Treholt ble arrestert i januar 1984, og at han i tillegg var involvert i behandlingen av sakens dokumenter.

På gata med «en GRU-mann»

Lasse Qvigstad var aktor under Treholt-saken på midten av 80-tallet og representerer påtalemyndighetene også under den pågående granskningen.

Han kan ikke huske at rapporten om Malme ble nevnt den gangen. Men Qvigstad la også selv merke til opplysningen da han leste gjennom kommisjonens mange avhør.

- Men jeg har ingen kommentar til de enkelte avhørene, sier han.

Det er i et vitneavhør hos Kommisjonen fra november i fjor at den overraskende opplysningen kommer frem.

Der beskriver en tidligere ansatt i POT at han på observasjonspost oppdaget kollegaen på gata samtidig som «en GRU-mann» fra Sovjetunionens ambassade kjørte forbi.

Og et slikt tilfeldig møte var nok til at overvåkningspolitiets papirmølle ble satt i gang, selv mot en av sine egne ansatte.

Les også: - En farse

I en rapport til sine overordnede stiller nemlig den avhørte POT-agenten spørsmål ved om det ikke kan ha et avtalt hemmelig møte mellom de to, en såkalt brush-kontakt eller syning, som egentlig ble observert.

I avhøret beskriver han hva som ligger i dette etterretningsbegrepet:

«...det kan jo være at to støkker, agent og føringsoffiser for eksempel, møtes ikke å si morn eller noen ting, men vi skal møtes der klokken tolv. Det er nok at du står der og vet at han drar klokken tolv så står du på et hjørne».

- Da ble det bølger

Observasjonen vekker også adskillig oppmerksomhet hos sjefene i systemet.

«Da ble det bølger. Da måtte jeg inn å skrive rapport. Ene med det andre», forteller vitnet kommisjonen.

Les også: MI6 var hjemme hos Treholt

Vitnet sier i avhøret at det egentlig var ment som «en fleip» å inkludere den omtalte observasjonen i sin rapport. Men rapportene hans ble tatt svært alvorlig, og selv om han i flere samtaler prøver å tone ned betydningen, så sliter han med å bli trodd.

«...de tok det så alvorlig», lyder hans hjertesukk. Vitnet konkluderer til slutt med at hans beskrivelse av det hele bare som en fleip «ble aldri ordentlig akseptert».

ABC Nyheter har tidligere i uka snakket med den avhørte POT-mannen, men han ønsker ikke å utdype det han fortalte kommisjonen i fjor høst.

Les flere nyheter her

Populært