Meny

Sov ute etter skjelvet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av skrekkslagne innbyggere i den spanske byen Lorca tilbrakte natten skjelvende på parkeringsplasser, offentlige torg og lekeplasser av frykt for etterskjelv torsdag.

- Vi vet vi bor nær en forkastning, men vi hadde aldri trodd dette skulle skjedd oss, sier Pepe Tomas (56), en sykepleier ved en lokal klinikk som har levd i byen sørøst i Spania hele livet, til AFP.

- Folk er redde. Ingen her har noen gang sett noe tilsvarende, sier han.

Tomas sier han hjalp til å behandle hundrevis av mennesker, «hovedsakelig for angst» etter at skjelvet rammet klokken 18.47 (norsk tid) onsdag.

Se video: Sover ute i frykt

Skjelvet, som målte 5,1 på Richters skala, er det mest dødbringende i Spania på mer enn fem tiår.

Minst åtte mennesker ble drept i Lorca. 

Les også: Flere omkomme ti jordskjelv i Spania

I tusen knas

Fasadene til flere bygninger kollapset og vegger ble revet opp. Gatene ble bestrødd med restene av ødelagte bygninger, murstein og sammenraste terrasser.

Utenfor Burger King på handlegaten Avenida Juan Carlos 1 ble tre biler fullstendig knust av fallende steiner.

Et kirketårn raste sammen og gikk i tusen knas. En tv-reporter unngikk så vidt å få det i hodet da han gjennomførte et intervju med den spanske tv-stasjonen TVE. En bronseklokke ble liggende igjen blant steinene.

Se også: Her får han nesten taket i hodet

Omkring 15.000 mennesker ble hjemløse i en by med nærmere 90.000 mennesker, sier Carla Vera, talskvinne for Røde Kors i Spania. Hun sier organisasjonen har satt opp mer enn 800 feltsenger i en hangar i utkanten av byen.

Men «mange mennesker foretrekker å sove utendørs, nær sine hjem eller fordi de er redd for etterskjelv».

Feltsykehus

Til disse har Røde Kors distribuert 7720 tepper, sammen med mat og vann, sier hun. Røde Kors rykket også inn med 24 ambulanser og satte opp tre feltsykehus.

En gruppe på fire evakuerte satt i klappstoler tidlig torsdag, uten å kunne få sove. Da de slapp unna sin skadde bygning så de likene av tre mennesker utenfor som ble drept av fallende murstein.

- Jeg var livredd, sier en eldre kvinne som ikke ønsket å oppgi navnet sitt.

Francisco Martinez (61) så på tv i sin leilighet i fjerde etasje mens søsteren befant seg i kjøkkenet.

- Vi vet ikke skadeomfanget fordi vi ikke kan komme oss inn, sa han der han ble sittende utendørs natten gjennom.

Uventet

Andre lå på bakken under tepper og strevde med å falle til ro.

- Ingen ventet et så sterkt jordskjelv her, sier Francisco Hernandez (47), som satt inntullet i et teppe på en parkeringsplass.

- Nå er de redde for at det skal skje igjen. Julian Garcia (48), sier han og hans tre øvrige familiemedlemmer tilbrakte natten utendørs av frykt for etterskjelv.


- Vi visste ikke hva som skjedde (da jordskjelvet rammet), vi ventet det aldri her, sier han. Totalt ble det satt inn 225 militærenheter i jordskjelvsonen sammen med 400 øvrige redningsarbeidere, sier innenriksdepartementet.

Les flere nyheter her

Populært