Meny

USA har sikret seg bin Ladens notisbok

USA har offentliggjort en rekke videoopptak av al-Qaidas leder Osama bin Laden som ble beslaglagt da amerikanske spesialstyrker oppsøkte hans skjulested i Pakistan og likviderte ham den 2. mai. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En notisbok med ideer til framtidige terrorangrep ble funnet i Osama bin Ladens hemmelige bolig i Abbottabad i Pakistan.

Notisboka er full av håndskrevne notater, opplyser en amerikansk tjenestemann. Ifølge kilden er det ikke en dagbok det er snakk om, og det finnes ingen personlige eller følelsesmessige opplysninger i den.

– Det er mer snakk om at han har rablet ned noen ideer. Det sies ikke noe om hvor han har vært eller hva han har gjort, sier kilden.

Amerikanske spesialstyrker skal ha tatt med seg notisboka da de oppsøkte bin Ladens skjulested og likviderte ham den 2. mai. De fikk også med seg datamaskiner, harddisker, DVD-er, minnepinner og opptaksutstyr.

– Det er bare én notisbok. Og den er bare én av mange ting, sier tjenestemannen.

Les også: Obama vil tale til den muslimske verden

Planla togangrep

Opplysningene som hittil er funnet i det beslaglagte materialet, skal i all hovedsak være av en mer overordnet art, og det skal ikke være snakk om detaljerte angrepsplaner. Noen planer er likevel mer spesifikke enn andre.

I bin Ladens håndskrevne notisbok skal det blant annet finnes opplysninger om et terrorangrep som etter planen skal gjennomføres den 11. september i år, på tiårsdagen for terrorangrepene i USA den 11. september 2001. Ifølge notatene skal angrepet rettes mot jernbanen i USA. Notatene er gjort i februar i fjor.

Ifølge amerikanske tjenestemenn finnes det ingen beviser for at planleggingen er kommet langt nok til at angrepet kan gjennomføres, men togselskaper er likevel bedt om å være på vakt.

Samtidig advarer amerikanske myndigheter mot faren for angrep fra «ensomme ulver» som ønsker å hevne bin Ladens død på egen hånd.

Se også: - Jeg elsker min far

Stort analysearbeid

Sikkerhetsrådgiver Tom Donilon i Det hvite hus sa søndag at informasjonen som er beslaglagt, alt i alt utgjør «et lite høyskolebibliotek».

En stor innsats er nå satt i gang for å analysere materialet, og kilder med kjennskap til dette arbeidet sier ifølge avisa The Washington Post et bestemt bilde av bin Ladens virksomhet allerede er i ferd med å utkrystallisere seg.

Osama bin Laden fungerte som en «administrerende direktør som ga nokså allmenne, brede instrukser og råd», sier en av kildene.

Ifølge flere tjenestemenn skal bin Laden ha vært spesielt opptatt av at al-Qaida måtte holde fokus på USA og Vesten i stedet for Afghanistan og Pakistan.

Han skal også ha oppfordret til rekruttering av «undertrykkede» mennesker i USA.

Les flere nyheter

Populært