Meny

Lå på Akershus universitetssykehus:

- Brakk lårhalsen på isolat

Kvinnen var innlagt på Akershus Universitetssykehus. Her fikk hun manglende behandling, påstår datteren. Foto: Karoline Masumi Nordeide (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen ble funnet tilgriset i sin egen avføring under sykehusoppholdet. - Mitt møte med Helse-Norge var et sjokk, forteller pasientens datter.
Meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA-bakterien)

MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot de typene antibiotika som vi bruker mest. Penicillin og lignende antibiotika virker ikke lenger på bakteriene. Det betyr at det er behandlingsmulighetene vi er bekymret for, mens bakterienes evne til å gi sykdom ikke er endret.

MRSA er altså verken mer eller mindre sykdomsfremkallende enn vanlige gule stafylokokker. Alle funn av MRSA i Norge blir meldt til Folkehelseinstituttet. De siste årene har vi funnet MRSA hos rundt 600 personer hvert år. Litt under halvparten av disse har ingen infeksjon, men bakterien var på huden når man tok en prøve. Det kan hende den er der en stund. Det kan hende den forsvinner i løpet av samme dag.

Av de som blir meldt med infeksjon, så har over 95 % en ufarlig overfladisk infeksjon. Som oftest vil disse ikke trenge antibiotika. Sykdommen går over av seg selv. For noen få personer (3 % til 5 %, eller 15 til 30 personer hvert år) blir meldt med en alvorlig infeksjon. Dette er et betydelig mindre sykdomsmessig problem enn hva vi har i forhold til mange andre bakterier som gir sykdom.

Kilde: Folkehelseinstituttet

For tre måneder siden fikk kvinnen slag da hun var på cruise i Stillehavet. Hun ble innlagt på sykehus i Peru.

Her ble hun liggende i omtrent to måneder før hun ble fraktet til Norge i flyambulanse.

Det var på dette tidspunktet helsebehandlingen ble svært dårlig, ifølge datteren hennes.

På Akershus universitetssykehus (Ahus) ble hun innlagt på akutt slagpost. Sykehuspersonalet mistenkte at hun hadde den antibiotikaresistente MRSA-bakterien, og hun havnet derfor på isolat.

Senere fikk kvinnen påvist bakterien.

Ved flere anledninger skal datteren ha funnet moren tilgriset av sin egen avføring på sykehusrommet. Hun falt to ganger da hun ikke hadde tilsyn. Den siste gangen brakk hun lårhalsen.

Dette skjedde til tross for at datteren hadde gitt beskjed til sykehuspersonalet om at moren hennes burde ha bedre tilsyn.

Tok en uke

- Hun er dårlig, og ikke helt mentalt oppegående, siden det var et stort hjernesvinn som følge av slaget, forklarer datteren til ABC Nyheter.

- Jeg sa til sykehuspersonalet at hun måtte passes på. Det tok én uke før hun fikk det som heter fastvakt.

Den innlagte kvinnen hadde trakeostomi under sykehusoppholdet, som er en kunstig åpning i luftrøret nedenfor strupehodet, som holdes åpent med en kanyle.

- Jeg har snakket med en sykepleier jeg kjenner fra et annet sykehus som sier at pasienter som ikke regnes som helt oppegående og har trakeostomi, ikke bør være alene dersom det er fare for at de kan rive ut denne.

Ikke rengjort

Kvinnen har en tråd på rommet sitt hun kan dra i når hun behøver hjelp. Når dette skjer, kan det ta opp til en halvtime før sykehuspersonalet ser til henne.

Ved én anledning kunne det gått virkelig galt, ifølge datteren.

- Hun fikk problemer med å puste. Hun ble blek rundt leppene og gjorde alt hun kunne for å rive den (trakeostomien) ut. Da jeg tilkalte og dro i tråden, kom det ingen. Jeg var nødt til å løpe ut i gangen for å få tak i en pleier.

Sykepleieren tilkalte hjelp. Til slutt kom det flere leger, og det ble funnet en slimklump i trakeostomien - noe som tyder på at den ikke var ordentlig rengjort, påpeker datteren.

- Jeg har følt noen ganger at hun ikke kommer ut av dette levende, at de rett og slett holdt på å ta livet av henne de første ukene, forteller hun.

Manglende rehabilitering

Hun hevder også at moren hennes ikke får den rehabiliteringen hun trenger etter slaget, som for eksempel en logoped til hjelp med språkopplæring.

- Hadde dette vært en normal person som ikke behøvde ekstra tilsyn, hadde jeg forstått det. Men det kan være ganske nedbrytende å ligge på isolat, spesielt hvis du ikke er helt oppegående.

Selv har hun vært sykemeldt fra jobben for å kunne se til moren på sykehuset, og lurer på hva som hadde skjedd dersom hun ikke hadde hatt muligheten til å se til henne.

- Det kan virke som at det må skje en eller annen form for ulykke før det skjer noe. Men dersom jeg formidler noe til en sykepleier, har jeg ingen garanti for at dette blir formidlet til neste vaktskifte. Det er mye informasjon som forsvinner, sier datteren.

- Jeg forstår at personalet på sykehuset har mye å gjøre, og det virker som at det er veldig mange fine mennesker som arbeider her som gjør så godt de kan med de midlene og ressursene til har til rådighet, men man kan bli litt fiendtlig innstilt etter å ha opplevd slikt, medgir datteren.

Skal ha like rettigheter

MRSA håndteres forskjellig i ulike helsetjenester, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ett prinsipp skal likevel være likt i hele helse-Norge: Nødvendig undersøkelse, behandlinger og pleie skal ikke bli forsinket på grunn av MRSA.

Ifølge den innlagte kvinnens datter, er ikke dette prinsippet ivaretatt for moren hennes.

- Dersom hun ikke hadde hatt denne bakterien og ikke lå på isolat hadde hun fått en helt annen behandling, hevder hun.

Kommunikasjonsdirektør ved Akershus Universitetssykehus, Geir Lindhjem, sier til ABC Nyheter at sykehuset ikke har anledning til å kommentere den enkelte pasients helsetilstand.

Fungerende smittevernlege ved sykehuset, Bjørn Odd Johnsen, forteller at han ikke kjenner til den konkrete saken, men at det stemmer at isolering av pasientenen ikke skal gå i konflikt med den nødvendige behandligen.

Han medgir likevel at det krever mer av sykeshuspersonalet å behandle pasienter som ligger på isolat.

- Ja, det er mer omfattende, men da disponerer vi personalet slik at alle pasienter får den behandlingen og pleie de skal ha, forteller han.

Betenkelig

Pasientombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne, sier at sykehuset burde iverksatt tiltak for å passe bedre på kvinnen tidligere enn de gjorde.

- Slik saken beskrives for meg, er det betenkelig at de ikke setter inn tiltak umiddelbart, men istedet venter en uke.

Han opplyser at fallskader med hoftebrudd som følge blant eldre på sykehus slett ikke er uvanlig.

- Det dreier seg ofte om eldre personer som forsøker å tilkalle hjelp fra sykehuspersonalet. Dersom de ikke får det i tide, forsøker de å klatre ut av sengen selv. Da kan de falle og slå seg, med brudd som følge.

Vil følge opp saken

Kvinnens datter forteller at hun den siste tiden fikk bedre oppfølging på sykehuset. Nå har hun fått plass på et sykehjem.

- Jeg trodde aldri jeg skulle si halleluja for at moren min kom på gamlehjem, men det gjør jeg nå, sier hun.

Selv sier hun at hun kommer til å følge opp behandlingen moren har fått på sykehuset.

- Dette må ikke skje igjen, slår hun fast.


Les flere nyheter her

Populært