Meny

Verdig minnestund for Grete Waitz

Jack Waitz var stolt og rørt etter minnemarkeringen for kona Grete på Bislett onsdag. Her med idrettsforbundets fortjenstmedalje, som han ble tildelt under seremonien. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jack Waitz la ikke skjul på at han er utrolig stolt av kona Grete og alt hun fikk til, men han tror også hun ville vært overrasket over den storstilte og verdige minnestunden på Bislett.

Kronprins Haakon var til stede under minnemarkeringen for Grete Waitz onsdag. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)Kronprins Haakon var til stede under minnemarkeringen for Grete Waitz onsdag. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

– Hun visste akkurat hvordan hun ville ha bisettelsen sin, og hun gikk litt motvillig med på at det skulle være en minnestund på Bislett. Hun trodde nok det skulle komme 40-50 medlemmer fra Sportsklubben Vidar. Jeg tror aldri hun tenkte at det skulle bli en så overveldende og verdig minnestund som dette har vært, sa Jack Waitz til NTB etter onsdagens markering.

Kronprinsen var der, statsministeren, flere andre ministere og både nåværende og tidligere ledere i norsk idrett. En rekke gamle og unge utøvere var også til stede, samt omtrent 1500 andre.

Alle fremhevet storheten, rausheten og godheten som var synonymt med Grete Waitz, en av de mest kjente norske idrettsutøvere på verdensbasis noensinne.

Helt mot slutten av den offentlige markeringen ute på banen, ble Jack Waitz tildelt Norges Idrettsforbunds fortjenstmedalje og diplom av nyvalgt idrettspresident Børre Rognlien.

– Jeg tror nok Grete ville ha satt veldig stor pris på den hedersbevisningen jeg fikk, for hun var et menneske som var mer glad i å gi enn å ta. Hun er akkurat slik mange av talerne her beskrev henne, sa Waitz til NTB.

Beskjeden

Statsminister Jens Stoltenberg var blant talerne under minnemarkeringen for Grete Waitz. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)Statsminister Jens Stoltenberg var blant talerne under minnemarkeringen for Grete Waitz. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

– Grete var veldig beskjeden, men hun var også klar over sin rolle, og hun visste at hun i kraft av seg selv kunne utrette mye, sa Jack Waitz.

For etter at løperkarrieren var over sto Grete Waitz i spissen for jentebølgen og Grete Waitz-løpet i Oslo, som på det meste samlet over 40.000 joggende og løpende kvinner.

Hun fikk en kreftdiagnose i 2005, og etter et par år engasjerte hun seg svært aktivt i organisasjonen «Aktiv mot kreft». Hun var faktisk en av initiativtakerne, og det er ikke lite denne stiftelsen har utrettet takket vært Grete og Jack Waitz.

– Grete ønsket veldig sterkt at jeg skulle engasjere meg enda mer i denne stiftelsen etter at hun var borte, og det kommer jeg til å gjøre. Jeg ønsker virkelig å føre hennes arbeid videre, sa Jack Waitz, som nesten manglet ord etter den flotte minnestunden.

Han var overveldet, veldig fornøyd og svært ydmyk over det arrangørene hadde fått i stand og over fremmøtet fra cirka 1.500 mennesker som viste løperdronningen den siste ære.

«Lys og varme»

Norges store løperdronning Grete Waitz døde 19. april, 57 år gammel. Arkivfoto: Chip East (Reuters)Norges store løperdronning Grete Waitz døde 19. april, 57 år gammel. Arkivfoto: Chip East (Reuters)

Åge Aleksandersen innledet med visa «Lys Og Varme», og deretter var det taler av blant andre statsminister Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang, friidrettspresident Svein Arne Hansen, Hansjörg Witz i Det europeiske friidrettsforbundet og Bente Skari.

Innimellom alle talene og de varme minneordene slapp også Bjørn Eidsvåg til med et par av sine sanger.

Den daglige lederen for New York Road Runners, Mary Wittenberg, holdt også en varm og rørende tale om Oslo-jenta som løp seg inn i newyorkernes hjerter og ble en ekte newyorker selv.

– Grete Waitz har betydd mye for mange barn og kvinner innen idretten. Hun var en uselvisk kvinne med et enormt fokus som har en selvsagt plass i hjertene til det norske folket, sa statsministeren i sin minnetale.

Ved siden av at Grete Waitz ble historiens første verdensmester i friidrett på maraton i Helsingfors i 1983, vant hun også kvinneklassen i New York maraton ni ganger.

Derfor var valget lett for Lisa Stokke da hun skulle velge sanger for å avslutte minnestunden. Det ble «New York, New York» og «The Winner Takes It All». Grete Waitz vil alltid bli husket som en vinner, kanskje den største av alle.

(©NTB)


Les flere sportsnyheter her

Les flere nyheter her

Populært