Meny

Norske soldater innblandet i dødsulykke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ung afghansk jente omkom i en trafikkulykke i Kabul der et kjøretøy med personell fra Det norske Forsvaret var involvert.

– Ulykken skjedde tirsdag ettermiddag, og vi fikk ganske raskt informasjon om hva som hadde skjedd. Vi kjenner ikke detaljene rundt hendelsen, men saken blir etterforsket av afghansk politi. Norsk militærpoliti bistår også i saken, forklarer kommunikasjonssjef i Forsvarets operative hovedkvarter, oberst Petter Lindqvist til NTB.

Ingen av nordmennene ble skadd i ulykken som skjedde i går ettermiddag.

Afghansk politi ble raskt koblet inn, og norsk militærpoliti bistår dem i etterforskningen.

Etter det Lindqvist kjenner til, var det bare norsk personell i det militære kjøretøyet.

- Dette skjedde i selve Kabul. Familien til den unge jenta er koblet inn og er orientert på vanlig måte, sier oberst Lindqvist til Dagbladet.

- Vi har ikke mer enn en god håndfull soldater i Kabul, så det er klart at vårt bidrag der er svært berørt. Jeg er forsiktig med å fi mer om personell, for det blir ofte mye følelser når slike ting inntreffer, sier Lindqvist til Dagbladet.

Ingen av nordmennene ble skadd i ulykken, som Forsvaret fikk melding om klokken 16.45 tirsdag.

Trafikkulykker med sivile som blir drept, har tidligere ført til store demonstrasjoner mot de internasjonale ISAF-styrkene i Afghanistan.

- Befolkningen i Kabul er vant til det militære nærværet. Og de som kjører kolonner i Afghanistan er godt trent for oppgaven. Men trafikkbildet er helt annerledes enn i Norge. Det er en fordelig vanskelig situasjon når det skjer en ulykke. Og når barn er involvert, blir det ekstra vondt, sier Lindqvist til VG Nett.

Afghanske myndigheter og ISAF skal ha vært i kontakt med familien til den drepte jenta.

Forsvaret har foreløpig valgt å avvente med å gå ut med informasjon om hva slags kjøretøy som var involvert i dødsulykken og hvilken avdeling de norske soldatene tilhørte. De er også sparsommelige med å uttale seg om hva slags oppdrag personellet var ute på da ulykken skjedde.

- Norsk militærpoliti er på vei til Kabul. Så lenge etterforskningen pågår, er det vanskelig å gå ut med flere detaljer, sier Lindqvist videre til VG Nett.

Flesteparten av de norske soldatene i Afghanistan er stasjonert lenger nord i landet, i Meymaneh og Mazar-e Sharif. Likevel er noen få norske soldater fremdeles utplassert ved  Kabul International Airport, mens flere norske stabsoffiserer tjenestegjør ved ISAFs hovedkvarter i sentrum av Kabul.

Norske soldater forflytter seg jevnlig i kolonner mellom Kabul og de norske leirene i Nord-Afghanistan, skriver VG Nett.

Les flere nyheter her

Populært