Meny

Sløser 1,3 milliarder tonn mat

Europeiske og nordamerikanske konsumenter sløser mellom 95 og 115 kilo mat årlig, ifølge en fersk FN-rapport. I den industrialiserte verden går mye spiselig mat rett i søpla. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkring en tredjedel av maten som produseres i verden årlig, omkring 1,3 milliarder tonn, går tapt eller til spille.

Det rapporterer FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) onsdag, melder AFP.

- Gitt den begrensede tilgangen til naturressurser vil det være mer effektivt å redusere tapet av mat enn å øke matproduksjonen for å mate en voksende befolkning i verden, heter det i en rapport fra FAO.

Omkring 925 millioner mennesker verden rundt lider av sult.

I rapporten heter det at problemet i utviklingsland hovedsakelig er tap av mat gjennom for eksempel feilslåtte avlinger eller dårlig infrastruktur. I industrialiserte land dreier det seg mer om at «utsalgssteder og forbrukere kaster mat som fint kan spises i søpla».

Les også: - Økologisk mat har lavere utslipp

I rapporten fant man at europeiske og nordamerikanske konsumenter sløste mellom 95 og 115 kilo mat hvert år.

Rapporten fant at det i dagligvareindustrien er et «overfokus på utseende».

«Undersøkelser viser at konsumenter er villige til å spise matvarer som ikke møter utseendekrav så lenge de er trygge og smaker godt», het det.

Les også: Kvinnelige bønder kan redde millioner

«Konsumenter i rike land oppfordres gjerne til å kjøpe mer mat enn de behøver», står det.

Som et eksempel trekker rapporten frem overdimensjonerte ferdiglagde måltider fra matvareindustrien og spis-så-mye-du-vil bufféer på restauranter.

Dataene kom frem i en rapport FAO har bestilt fra det svenske instituttet for mat og bioteknologi til «Save Food!», en konferanse i Tyskland senere denne måneden.

Les flere nyheter

Populært