Meny

Bin Ladens sønner: - Obama brøt internasjonal lov

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De voksne sønnene til Osama bin Laden langer ut mot USAs president Barack Obama i sin første offentlige reaksjon på farens død.
De anklager USA for å ha brutt med grunnleggende juridiske prinsipper ved å drepe en ubevæpnet mann, skyte familiemedlemmer og begrave liket til sjøs.


Uttalelsen er gjengitt hos The New York Times tirsdag. Uttalelsen begynner med at sønnene etterlyser bevis for at bin Laden faktisk er død.

Siden spør de hvorfor han, hvis han faktisk ble drept, «ikke ble pågrepet og brakt for retten slik at sannheten kunne bli kjent for verdens folk», skriver avisen.

Les uttalelsen her (på engelsk)

- Drap ingen løsning

Sønnene viser til rettssakene mot Saddam Hussein, den tidligere irakiske lederen, og Slobodan Milosevic, den tidligere serbiske lederen.

Se video: Omar bin Laden: - Jeg elsker min far

Uttalelsen stiller spørsmål ved «berettigelsen av slike henrettelser der ikke bare internasjonal lov har blitt brutt», men også prinsippene om antatt uskyldighet og retten til en rettferdig rettergang ble ignorert.

- Vi fremholder at egenrådige drap ikke er en løsning på politiske problemer, heter det i uttalelsen.

Omar bin Laden (30), som tidligere har offentlig fordømt farens terrorisme, har ledet arbeidet med uttalelsen.

Fordømmer USA

Omar bin Laden bodde sammen med faren i Afghanistan til 1999. Han har tidligere tatt avstand fra alle former for vold, en holdning han gjentar i uttalelsen.

- Som [Omar bin Laden] fordømte vår far, fordømmer vi nå USAs president for å ha gitt ordre om henrettelsen av ubevæpnede menn og kvinner, heter det videre.

Ingen av Osamas andre sønner enn Omar blir navngitt i uttalelsen.

Før Osama bin Laden flyktet fra Afghanistan i 2001 hadde han minst 11 sønner og ni døtre. En av sønnene ble drept i angrepet forrige uke.

Les flere nyheter

Populært