Meny

- FARC-dokumenter avslører bånd til Chávez

Venezuelas president Hugo Chávez har pleid kontakt med ledere i den colombianske FARC-geriljaen, viser dokumenter som er beslaglagt fra FARC ifølge den britiske tankesmia IISS. Foto: REUTERS / Jorge Silva / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FARC-geriljaen kan ha forsøkt å likvidere motstandere av Venezuelas president Hugo Chávez og gitt tilhengere av ham opplæring i bykrig, ifølge beslaglagte dokumenter.

Det hevder den britiske tankesmia International Institute for Strategic Studies (IISS), som har gjennomgått tusener av dokumenter som ble beslaglagt i en aksjon mot en av den colombianske geriljaens leirer i Ecuador i 2008.

Chávez skal ved flere anledninger ha møtt ledere i FARC-geriljaen personlig, viser dokumentene ifølge IISS.

Venezuelas ambassade i London setter spørsmålstegn ved dokumentenes ekthet og betegner dem som «tvilsomme». Ecuadors president Rafael Correa avviser på sin side funnene som «fullstendig uriktige».

Ifølge IISS viser dokumentene at FARC har gitt i overkant av 2 millioner kroner i valgstøtte til Correa.

Les også: Chávez hyller Libya

Harddisker

Dokumentene stammer fra harddisker som ble beslaglagt av colombianske styrker i forbindelse med aksjonen mot FARC-leiren i Ecuador i 2008. Harddiskene tilhørte Raúl Reyes, en av lederne i FARC. Han og flere andre geriljasoldater ble drept i aksjonen.

– Store deler av dette materialet har nådd offentligheten på en eller annen måte i løpet av de siste årene, sier Nigel Inkster i IISS.

Colombia ga IISS tilgang til dokumentsamlingen i sin helhet etter at Interpol hadde stadfestet at dokumentene virkelig stammet fra FARC.

Ifølge IISS viser dokumentene at FARC svarte på en forespørsel fra venezuelansk etterretning om å gi opplæring i urban krigføring for grupper som støtter Chávez. Bakgrunnen var uro etter et kuppforsøk i 2002.

Dokumentene antyder også at FARC kan ha likvidert motstandere av den venezuelanske presidenten, men uten at det finnes håndfaste beviser for dette, understreker den britiske tankesmia.

Les også: - Kapitalismen kan ha utryddet livet på Mars

Diplomatisk krise

Ifølge Venezuelas ambassade i London er det «alvorlig tvil» om ektheten til opplysningene fra IISS. «Dette kan bli en del av et aggressivt propagandaapparat mot Venezuela for å undergrave utviklingen i regionen», uttaler ambassaden.

Angrepet i 2008 utløste en diplomatisk strid mellom Colombia og Ecuador og Venezuela, og konflikten ble opptrappet da Colombias tidligere president Álvaro Uribe konfronterte Chávez med beviser for at Venezuela bisto FARC.

Forholdet mellom Colombia og Venezuela er imidlertid blitt langt bedre etter at Juan Manuel Santos vant presidentvalget i Colombia i fjor høst, og colombianske myndigheter gjør det nå klart at de ikke vil ta saken videre.

– Forholdet til Venezuela er svært godt, og Santos-regjeringen har som mål å styrke det ytterligere, sier visepresident Angelino Garzón.

Les flere nyheter

Populært