Brannen tar nye veier mot bebyggelse i Gyland

Skogbrann og gressbrann som har blusset opp over et stort område på Gyland i Flekkefjord søndag. Brannvesenet sliter med å få kontroll på brannen, to helikopter er satt inn i slukningsarbeidet. (Foto: Flekkefjord Brannvesen / Scanpix)
Skogbrann og gressbrann som har blusset opp over et stort område på Gyland i Flekkefjord søndag. Brannvesenet sliter med å få kontroll på brannen, to helikopter er satt inn i slukningsarbeidet. (Foto: Flekkefjord Brannvesen / Scanpix)

Solveig Joten Svensen/Anna Nesje): Brannen i Gyland i Flekkefjord tar stadig nye veier. Mens noen hus ble sikret søndag ettermiddag, ble andre stadig mer truet av flammene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge brannvesenet er ingen evakuert, og brannen er slukket rundt de tre husene som var sterkest truet søndag ettermiddag. Samtidig gjør vinden at brannen flytter seg nærmere annen bebyggelse i det lille tettstedet Fedjesdal.

– Røyken er så kraftig at den kan ses helt til Moi i Rogaland nå, sier en travel brannkonstabel, Morten Velund, til NTB.

Naboer forteller NRK om tjukk røyk som ligger over hele Fedjestadtjødna, og en av dem har måttet fjerne hestene sine, fordi dyrene ble urolig av all røyken.

Fire helikoptre ble satt inn i arbeidet ved 17-tiden, og 50-60 personer deltok i det krevende slukningsarbeidet. Alle nabobrannvesen er varslet.

– Vi har både med oss brannfolk, folk fra Sivilforsvaret og lokale bønder med traktorer og vannvogner. Vi trenger egentlig ikke så mange flere folk, men maskiner som kan kjøre vann, sier Velund.

Sterk vind

Ved bebyggelsen som trues av brannen, går det greit å skaffe vann, men inn i terrenget må det fraktes.

Brannsjef Svein Gunnar Larsen i Flekkefjord kommune omtalte situasjonen som kaotisk søndag ettermiddag.

– Flammene nærmer seg bebyggelse i Fedjesdal, og ikke langt fra skogbrannen er det en skole, barnehage og jernbane, sier Larsen til NTB.

Han vil ikke anslå størrelsen på området som er i brann, men forrige helg tok flammene omkring 2.000 mål skog i samme område.

– Ingen har oversikt. Vinden er sterk, og det er tjue grader i lufta, så slukningsarbeidet er veldig vanskelig, sier Larsen. Vinden blåser også i retning bebyggelsen, noe som selvsagt gjør situasjonen enda mer usikker.

Spredningsfare

Også forrige helg brant det i det samme skogområdet mellom Homme og Fedjesdal i Gyland. Forrige helg hjalp regnskyll brannmannskapene å temme flammene. Men etterslukkingen har pågått gjennom hele uka.

– Vi har mer eller mindre vært på stedet siden forrige helg. Vinden har også vært kraftig i natt. Nå brenner det ut i frisk skog, så det kan fort bli en storbrann, sier brannkonstabel Morten Veland på Flekkefjord brannstasjon til Avisen Agders nettutgave.

Brannvesenet i Flekkefjord ba om helikopterhjelp da brannen blusset opp søndag morgen. Det ene skogbrannhelikopteret, som er i beredskap på Torp i Sandefjord gjennom skogbrannsesongen, ble sendt av gårde først.

Også ved Lyngdal og Kvinesdal ble det meldt om mindre branner søndag.

Stor skogbrannfare

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) advarte allerede i forrige uke om stor skogbrannfare rundt om i landet. Direktoratet minner om at bålbrenning og grilling er den største årsaken til skogbrann, og at en gnist kan være nok til å starte en brann.

– Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, det skal ikke mer til enn glør fra sigarettstumper eller bruk av engangsgriller i naturen for å starte en skogbrann, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB.

Det er forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogmark mellom 15. april og 15. september.

Les flere nyheter fra ABC NyheterVis større kart

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden