Maria Amelie og de papirløse til scenen

Marie Amelie (Madina Salamova) sammen med skuespiller Ingeborg S. Raustøl under prøvene på stykket Ulovleg norsk, som har urpremier på Det Norske Teatret 12. mai. Ingeborg S. Raustøl skal spille Maria Amelie. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Marie Amelie (Madina Salamova) sammen med skuespiller Ingeborg S. Raustøl under prøvene på stykket Ulovleg norsk, som har urpremier på Det Norske Teatret 12. mai. Ingeborg S. Raustøl skal spille Maria Amelie. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Skuespillerne har ingen grunn til å ha premierenerver, mener Maria Amelie etter å ha sett prøvene på teaterstykket basert på hennes bok «Ulovlig norsk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg veldig imponert over hva jeg har sett, sier Maria, eller Madina Salamova, som er hennes virkelige navn.

Torsdag er det urpremiere på Scene 3 på Det Norske Teatret på «Ulovleg norsk», bearbeidet og regissert av Nina Wester.

– Det blir et stykke fritt etter Marias bok. Jeg forsøker ikke å kopiere eksakt virkeligheten. Dette er en teatral tolkning. Jeg har skrevet inn fire andre papirløse i stykket, fra henholdsvis Etiopia, Iran, Tsjetsjenia og Afghanistan, sier Wester.

Åtte Mariaer

Wester har originalt nok gjort det grepet å la alle personene i stykket ha navnet Maria Amelie.

– Hun er symbolet på de papirløse. Når man kaster ut Maria Amelie, kaster man ut alle, sier Wester.

Hun sier at Maria Amelies historie går som en rød tråd gjennom stykket, og at de andres historie blir fortalt innimellom.

– De klarer å gjengi mye som går gjennom hodet på en papirløs, sier Maria Amelie.

Ingeborg S. Raustøl spiller henne i stykket.

– Jeg er den Maria alle kjenner. Når en skal portrettere noen som lever kan en gå inn og kopiere dem og gjøre det dokumentarisk eller en kan ta ut essensen. Vi har valgt at vi ikke skal gå inn og være disse personene, sier Raustøl.

Fulgt prøvene

– Jeg er veldig imponert av det arbeidet Nina har gjort, av Ingebjørg og de andre skuespillerne, sier Maria Amelie.

Hun har fulgt flere av prøvene. Regissør Nina Wester har hatt flere samtaler med henne i Moskva etter at hun ble sendt dit, og Ingebjørg S. Raustøl har også snakket med henne flere ganger.

Artikkelen fortsetter under bildet

ULOVLEG NORSK: Skuespillerne som presenterer historien, med Ingeborg S. Raustøl i front. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXULOVLEG NORSK: Skuespillerne som presenterer historien, med Ingeborg S. Raustøl i front. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Maria sa tidlig at hun ville gi meg frihet til å tolke og jobbe som jeg ville, sier Raustøl.

Det er andre gang på kort tid hun spiller en ekte Maria. I fjor høst hadde hun rollen som Maria Elena i rockemusikalen «Buddy Holly». I mellomtiden har hun spilt i «Sjuk ungdom», også på Det Norske Teatret, og har koret i Melodi Grand Prix. Det er nok også mange som kjenner henne fra «Hotel Cæsar».

– Jeg er glad for å få brukt et bredt spekter. Jeg er glad i å synge, men også svært glad i å jobbe med tekst og utvikling av konsepter slik vi nå gjør, sier Raustøl.

Vil ha debatt

Regissør Nina Wester sier at målet hennes med å sette opp «Ulovleg norsk» er å få til en diskusjon om asylpolitikken.

– Vi har et veldig umoderne system i Europa og Norge, og må tenke nytt. Immigrasjon vil eksistere så lenge vi har de forskjellene vi har mellom fattige og rike i verden. Vi må få en debatt om hva slags humanitet vi skal ha i dette landet, sier Wester.

Hun ble så imponert da hun leste en tale om humanitet Fridtjof Nansen holdt for 100 år, i 1911, at hun har tatt den med i stykket.

– Nansen får avslutte stykket, sier hun.

Med i «Ulovlig norsk» i tillegg til Nansen og de mange Maria Amelier, er også en karakter som heter loven. Tre av skuespillerne har innvandrerbakgrunn, og en av dem har levd som papirløs, forteller Wester.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden