Ap får regjeringsmotstand mot bombing i Libya

Det kan bli kamp innad i regjeringen etter at SV i dag gikk inn for å avslutte kampflybidragene i Libya når den inneværende perioden i NATO-forpliktelsen går ut om halvannen måned (Foto: Scanpix).
Det kan bli kamp innad i regjeringen etter at SV i dag gikk inn for å avslutte kampflybidragene i Libya når den inneværende perioden i NATO-forpliktelsen går ut om halvannen måned (Foto: Scanpix).

SV opprettholder støtten til FN-operasjonen i Libya, men vil ikke forlenge aksjonen for norske kampfly. Sps Trygve Slagsvold Vedum vil også ha en mer politisk innsats, mens Ap åpner for at mer bombing kan være nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var mange sterke følelser i sving da SV i helgen behandlet spørsmålet om de skulle videreføre støtten til norsk bombing i et FN-oppdrag som etter halvannen måned ikke har medført at noen løsning er i sikte.

Mange i partiet mente mandatet om å beskytte sivilbefolkningen er strukket for langt, men partiet samlet seg til slutt om fortsatt støtte til operasjonen.

Partiet vil imidlertid avslutte kampflybidragene når den inneværende perioden i NATO-forpliktelsen går ut om halvannen måned. Kristin Halvorsen sa seg fornøyd med lørdagens kompromiss i landsstyret, som i hovedtrekk var likt hennes forslag i debatten fredag.

Les også: Norge tar imot 250 ekstra flyktninger fra Libya

SV mener Norge bør være en pådriver for fredsforhandlinger og øke den humanitære innsatsen. Sp-nestleder Slagsvold Vedum sier også til Aftenposten.no at han håper den norske innsatsen kan kanaliseres annerledes.

Ap vil ikke ta avgjørelsen nå

Regjeringspartner Ap vil imidlertid ikke forskuttere noen militær reduksjon.

– Konflikten kan ikke løses rent militært, men det er nødvendig med fortsatt militært press på Gaddafi. Det er viktig med en politisk diskusjon om dette, men avgjørelsen må tas basert på situasjonen om seks uker, sier parlamentarisk nestleder Martin Kolberg til NTB.

Les også: «Invasjon i Libya er greit».

Kristin Halvorsen begrunnet overfor landsstyret bombestoppen med at et lite land som Norge vil ha «gitt sitt hovedbidrag» i operasjonen med seks F16-fly på bombetokt i tre måneder.

Les også: Norge har bombet Libya for 130 millioner

Men Kolberg vil ikke forplikte seg til noen norsk bombestopp i juni, verken av politiske eller ressursmessige grunner.

– Det vil ikke være unaturlig med en reduksjon, men vi kan også måtte videreføre innsatsen sammen med våre NATO-partnere. Vi håper imidlertid på politiske forhandlinger og er opptatt av at Norge skal sette trykk på dette, sier Kolberg.

Én stemme mot

SV vil avvise alle forslag om bakkestyrker, bidra til demokratibygging og ta imot flere flyktninger enn de 340 regjeringen så langt har besluttet å kvotere inn fra Libya.

– Partiet har helt klart støttet Sikkerhetsrådets vedtak og dermed det militære bidraget. Men jeg håper man så fort som mulig lykkes med å komme inn på et spor hvor man sikrer en våpenhvile og overgang til en politisk løsning, sier Halvorsen til NTB.

SV mener at Norge må være en pådriver for et bredt fredsinitiativ, med blant annet Den afrikanske union og Den arabiske liga i sentrale roller. Halvorsen har imidlertid ingen konkrete forslag til hvordan et norsk, politisk bidrag skal foregå i praksis.

– Her må vi regne med at det er kontakter som tas, som ikke nødvendigvis rapporteres i mediene fortløpende, sier partilederen.

Tror på gjennomslag

Kun Nord-Trøndelags representant Ola Kristian Johansen stemte imot uttalelsen. Hordaland SV, som opprinnelig foreslo å trekke ut norske styrker umiddelbart, lot seg overbevise.

– Det er gledelig at vi får samlet landsstyret om et krav om avslutning av det militære oppdraget senest i løpet av juni. Jeg er sikker på at vi med et så tydelig SV og godt forankret politikk får gjennomslag i regjeringen for dette, sier Hordaland-leder Steinar Nørstebø.

Forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre (begge Ap) ønsker ikke å kommentere saken før de mandag skal redegjøre for Norges Libya-bidrag i Stortinget. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden