Videoer av bin Laden ventes offentliggjort

GJEMMESTEDET: I dette huset bodde i Abbottabad i Pakistan Osama bin Laden før han ble angrepet og drept av amerikanske styrker søndag i forrige uke. Foto: Scanpix
GJEMMESTEDET: I dette huset bodde i Abbottabad i Pakistan Osama bin Laden før han ble angrepet og drept av amerikanske styrker søndag i forrige uke. Foto: Scanpix

Verden er ventet å få et glimt av Osama bin Ladens dagligliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemmevideoer som viser terrorlederen mens han rusler rundt på sitt hemmelige skjulested har aldri tidligere vært offentliggjort. Opptakene ble gjort på hjemmestedet hans Abbottabad i Pakistan. Propaganda-videoene er ventet å bli sluppet til media lørdag, sier en talsmann for amerikanske myndigheter til nyhetsbyrået AP.

Disse videoene er blant materialet som ble innhentet under det amerikanske raidet som drepte bin Laden og fire andre.

Fem datamaskiner, ti harddisker og 100 lagringsenheter ble funnet i bin Laden-huset, og amerikansk etterretning har kalt dette for en gullgruve i kampen mot al-Qaida.

- Spilte viktig rolle

Så langt viser informasjonen at bin Laden spilte en viktig rolle i planleggingen av flere terroraksjoner utført av al-Qaida og deres samarbeidspartnere i Jemen og Somalia, ifølge tjenenestemenn som AP har snakket med.

Først i går bekreftet terrororganisasjonen at deres leder, Osama bin Laden, er død. Samtidig lovet de blodig hevn mot USA.

- Amerikanernes glede vil snu seg til sorg, het det i kunngjøringen fra al-Qaida.

Les også: Al-Qaida planla togterror i USA

Fortsetter kampen mot terror

USA prøver på sin side å handle raskt for å utnytte informasjonen de har fått tilgang til, før terrororganisasjonen rekker å endre planer. Tidligere denne uken forsøkte USA blant annet å drepe al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i et droneangrep i Jemen, men mislyktes.

Raidet på bin Laden har før til et mer anstrengt forhold mellom Pakistan og USA. USA krever nå at Pakistan oppgir navnene på noen av de viktigste etterretningstoppene i ISI for å finne ut om de hadde kontakt med al-Qaida.

Pakistanske myndigheter har benektet å ha gitt ly til bin Laden, og har kritisert amerikanerne for å krenke landets suverenitet. Barack Obama har gjort det klart at USA vil iverksette tiltak der det er nødvendig for å utrydde al-Qaida.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden